Гласуват Бюджет 2014 на първо четене

Бюджет 2014 ще бъде разгледан на първо четене в пленарната зала, след като вчера депутатите успяха да стигнат само до доклада на водещата комисия по него. Те ще трябва да гласуват бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса, които бяха обсъдени във вторник на извънредното заседание на народните представители.

Най-важните числа за икономиката и финансите ни, които трябва да бъдат обсъдени – очаква се растежът да е 1.8 на сто. Толкова трябва да бъде и дефицитът в хазната ни, като догодина се предвижда поемане на нов дълг. Инфлацията също трябва да е 1.8 на сто.

Дебати и по бюджетите на Здравната каса и на държавното обществено осигуряване по същество вчера нямаше, а депутатите си разменяха обвинения като това от Десислава Атанасова: „Бюджетът на НЗОК за 2014 година е безумен бюджет”.

Управляващите пък се фокусираха върху оставеното от ГЕРБ наследство, но и начертаха реформите, които искат да направят.

Например, социалният министър Хасан Адемов анонсира, че догодина иска да отвори дебатът за промяна на модела за пенсиониране – кога и как да започне увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране, които през 2014 г. остават на настоящите ниво: „От изказванията на народните представителите ГЕРБ останах с впечатлението, че вувузелите на тяхната социална агресивност не са в състояния да изтрият собственото усещане за вина”.

Освен че парите за здраве, за пенсии и добавки трябва да бъдат гласувани в началото на пленарния ден, предстоят и дебатите по републиканския бюджет. Той разчита на ръст от 1,8 на сто на икономиката ни, макар и преди дни икономическият министър Драгомир Стойнев да анонсира по-амбициозни очаквания – над 2 на сто.

Растежът трябва да се дължи основно на износа, на потреблението, на чуждите инвестиции, които според премиера Пламен Орешарски трябва да са над 2 млрд. евро, както и на фонда за растеж, в който ще има 500 млн. лева.

Дупката в хазната ще е под два процента, но се увеличава и дългът. Финансовият министър Петър Чобанов в „Седмицата” на Дарик: „Идеята ни е да имаме един по-финансиран модел на растеж от този, който имахме преди кризата. Да не се разтворят по този начин дисбалансите и тогава наистина да влезем в по-рисков сценарий, който може да се отрази негативно и на рейтинга ни. Няма разхлабване на коланите, няма свръхзадлъжнялост”.

Въпреки че управляващите критикуваха предшествениците си за записа, че фискалният резерв в края на годината трябва да е минимум 4,5 млрд. лева, те оставиха текстовете и в своя законопроект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *