Глобалните инвеститори решени да не бъдат „преметнати“ от пазара отново

Световните инвеститори, които отчаяно търсят начин да пресметнат дали глобалните акции може да се възстановят от сегашните си рекордно ниски нива, анализират безпрецедентно голям обем от индикатори, за да дешифрират обърканите сигнали от пазара и да избегнат повторни загуби, пише Ройтерс.
Ненадеждността на финансовите отчети на компаниите и традиционните метрики за оценка като доходността от дивиденти е накарала анализаторите да взимат предвид богат набор от данни като спредовете на корпоративните облигации и съотношението между транспортните разходи и цената на платината и златото.
„В момента преминаваме през много специална криза, при която се случват толкова много неща, които обикновено не се случват или поне не с такъв интензитет“, казва Тамо Грийтфелд, стратег в UniCredit в Мюнхен.
При този цикъл има нови и различни въпроси в сравнение с други цикли, което налага да се анализира по-широк спектър от индикатори, казва той.
Спадът бе характеризиран от криза на кредитния и жилищния пазар, проблеми със състоятелността на банките и рязко понижение на икономическата активност.
Ключовите параметри, които обикновено имат отношение към акциите, сега реагират странно: миналата година цените на петрола се покачиха до рекордни нива, като след това отчетоха голям спад, тъй като фокусът на опасенията на инвеститорите се премести от инфлацията към ръста. Цената на медта се срути миналия юли, като след това се възстанови в малка степен поради известни надежди за подновено търсене от Китай.
„Много от нещата, които вършеха работа в миналото, вече изглежда не вършат“, казва Филипе Жизел, стратег във Fortis.
По думите му търсенето на признаци на възстановяване се е превърнало в неточна наука, разчитаща на сигнали като края на големите капиталови набирания от страна на финансовите институции, които бяха в центъра на спада.
Поглед напред… и към Китай
В условията на изключителна несигурност не е учудващо, че значението на водещите индикатори се увеличи, пише изданието. Такива са бизнес и потребителското доверие, проучвания на германския институт Ifo и тези на неговите френски и италиански аналози.
По думите на Грийтфелд очакванията на Ifo за покачване и спад са се оказали от голяма помощ през последните 40 години, но въпреки това те не са били перфектни.
От Ifo изпращат сигнали, които дават известна надежда. Последното проучване показва, че бизнес доверието слабо се е понижило през февруари, но въпреки това очакванията на бизнеса са се повишили за втори пореден месец.
Във фокуса на анализаторите са и данни за нови поръчки и нива на запасите, индустриалното производство, доставки на суровини, както и заетостта.
Предвид значението на Китай за глобалната икономика в условията на спад китайските индикатори също има голямо значение.
Данните от началото на март доведоха до кратък скок в цените на глобалните акции.
Реакция от търсенето от страна на Китай може да бъде видяна и в Балтийския индекс, измерващ цената на транспорта на „сухи“ суровини, който започна бавно да се покачва от началото на декември след крах, който започна в средата на 2008 г.
Също съществено е и индустриалното производство на САЩ.
„Съотношението между новите поръчки и производството се подобрява, но като цяло основните данни за производството са много ниски. Също следим за подобряване на съотношението между запаси и продажби“, казва Франз Венцел, стратег в AXA Investment Managers.
Данни за големи нови поръчки и ниски запаси може да подсказват, че търсенето на суровини и стоки се подобрява.
Облигации, злато и платина
Въпреки че инвестиционният фокус се е насочил към икономиката, кризата се корени в банковата система.
Докато акциите на банките се сринаха всъщност облигациите от сектора и техните спредове спрямо държавния дълг могат да предоставят някои ранни признаци на възстановяване.
„Добрата новина е, че дълговете с висок рейтинг от нефинансовия сектор се представят значително по-силно, въпреки че е нужно подобряване и на дълговете от финансовия сектор“, казва Джон Хейнс, стратег от Rensburg Sheppard.
Цените на финансовите облигации в Европа се понижиха средно почти със 17% тази година, сочи индексът за финансовите компании iBoxx, което подсказва, че инвеститорите масово отбягват сектора.
Хейнс казва също, че наблюдава съотношението между платината и златото.
Платината има широко индустриално предназначение, най-вече в автомобилната индустрия, докато златото е подкрепено от статута си на „безопасно убежище“. Коефициентът между двата метала, на практика коефициент между очакванията за икономически ръст и инвестиционния страх, се е наклонил решително в посока на страха, пише изданието. Цените на платината бяха двойно по-високи от тези на златото през февруари миналата година, но сега коефициентът е почти 1.
Към момента никой от сигналите не е достатъчно силен, за да може да се прогнозира зараждащ се възходящ тренд.
„Следиш всичко и се опитваш да анализираш както досега“, казва Жизел от Fortis. „Но трябва да имаш отворен поглед и да осъзнаеш, че същността на пазара се е променила.“

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *