Глобалният недостиг на чипове застрашава световната икономика

Въздействието на глобалния недостиг на чипове започва да оказва пряко влияние върху икономическия растеж в глобален мащаб. Нови данни показаха, че БВП на Обединеното кралство намалява, отчасти заради съкращения на производството на продукти, които изискват полупроводници.

Новите заводи за чипове не могат да започнат производство поне през следващите две години
(снимка: CC0 Public Domain)

Вчера японската Panasonic обяви, че ще редуцира производството си на покривни соларни инсталации, защото и те изискват полупроводници. Всеки ден отвсякъде изскачат тревожни сигнали, че липсата на чипове спъва индустрии от целия спектър на икономиката.

Най-остро – и навярно най-гръмогласно – от недостига на чипове „изреваха” автомобилните производители. Някои от тях дори спряха част от производствените си линии, други забавиха темповете, информира technews.bg.

Проблемът със закъсалите автомобилни производители е повсеместен. Клаус Вистесен, главен икономист за Еврозоната в Pantheon Macroeconomics, обяснява, че тази тенденция обхваща всички, дори в най-развитите икономики.

Недостиг на чипове за пазара на големите играчи | Машиностроене

„В автомобилния сектор, поне в Европа, има голяма пропаст между силните нови поръчки и слабото производство”, казва Вистесен пред ZDNet. „Това предполага, че производителите на автомобили просто не разполагат с ключови компоненти, от които се нуждаят за своите продукти”.

Недостигът на автомобили на свой ред слага спирачка на ред други индустрии – реално всички, които са пряко зависими от превозни средства. Работните коли и камиони, които обслужват всевъзможни фирми и дейности, не достигат. В САЩ например много строителни фирми прилагат всякакви средства, включително дебели надценки, за да се сдобият с нови автомобили.

Дефицитът на този ценен инвентар пречи и на други бизнеси да осъществяват дейността си. Така например Ранди Блубау, който има малка фирма за домашно почистване недалеч от Далас, казва, че получава по 50-70 обаждания на седмица от хора, които искат домашно посещение, но той не може да покрие всички адреси, защото не му достигат коли. Лизинговата фирма, от която наема превозни средства, има затруднения да намери повече автомобили, затова Ранди не успява да покрие всички получени заявки.

При пазарна стойност от 39,5 милиарда долара, автомобилната индустрия съставлява по-малко от 9 процента от търсенето на чипове (по размер на приходите), според компанията за проучване на пазара IDC. Този дял се очаква да се увеличава с по около 10 процента годишно до 2025 г. Въпреки това автомобилната индустрия – в която работят над 10 милиона души в световен мащаб – е нещо, към което са чувствителни както потребителите, така и политиците.

Чиповете за автомобилния сектор се произвеждат с помощта на процеси, предназначени да отговарят на строги критерии за безопасност, различни от тези, предназначени за други индустрии. Но те все пак се произвеждат на същите производствени линии като аналоговите интегрални схеми, чиповете за управление на захранването, драйверите за дисплеи, микроконтролерите и сензорите, които влизат във всички други видове техника.

Наред с автомобилния сектор и всички бизнес-дейности, зависими от автомобилния превоз, други индустрии също страдат от недостига на чипове. „Транспортното оборудване днес, независимо дали става дума за влакове, автомобили, самолети или оборудване за отбрана и сигурност, включва много технически софтуер, който изисква полупроводници”, казва Вистесен.

Intel: Недостигът на чипове в световен план може да продължи няколко години - Бизнес - БНР Новини
„В това отношение всички видове висококачествено производствено оборудване с висока добавена стойност могат да бъдат засегнати от недостига, особено в транспортния сектор, но също така и все повече в отрасли като медицинското оборудване”, прогнозира той.

В света на потребителската електроника производителите също се подготвят за забавяне в производството на артикули, вариращи от интелигентно домашно оборудване до основни домакински уреди като микровълни фурни и хладилници. Тук проблемът частично се подсилва от желанието на някои производители да се презапасят. Те поръчват двойно по-големи количества от това, което реално им е нужно, казва Джим Фелдхан, президент на Semico Research.

„Не знам за нито един продукт, който да се нуждае от двойно по-голямо количество чипове спрямо от предходната година”, казва той. „Но производителите не искат част, която струва 12 цента, да им попречи да произведат 4K телевизор за няколкостотин долара”, така че се запасяват”.

Трудно е да се каже кога предлагането на полупроводници ще бъде достатъчно, за да отговори отново на търсенето. Вистесен очаква недостигът да продължи и през следващите две тримесечия, а някои експерти дори вярват, че кризата няма да отшуми чак до 2022 година.

Засилването на производството на полупроводници изглежда е най-очевидното решение и големите производители на чипове вече инвестират за разширяване на капацитета си. Правителствата също се ангажират да увеличат предлагането на компоненти.

Въпреки тези огромни усилия и инвестиции, парите в производството на полупроводници едва ли ще решат непосредствения проблем скоро. Изграждането на фабрики за чипове е сложна задача, отнемаща време – и не може да се очаква новите заводи да започнат да произвеждат каквото и да е поне през следващите две години.

„Не можете просто да щракнете с пръсти и да увеличите производството”, казва Вистесен. „Трябва да предположим, че ще бъде по-трудно, отколкото очакваме, и ще отнеме повече време”.

И тъй като изгледите не са обнадеждаващи, очаква се все повече фирми да се постараят да се презапасят. Това може да създаде омагьосан кръг, в който достъпът до чипове е още по-ограничен – и може да влоши проблема още повече. А конкретно за автомобилната индустрия следващите няколко месеца ще станат още по-предизвикателни.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *