Глобално проучване показва подкрепа за финансовите стимули

Повечето хора по света подкрепят увеличаващите се правителствени финансови помощи за борба с икономическата криза, според проучване, извършено в 20 държави.

Данните ще донесат утеха на лидери като британският министър-председател Гордън Браун, които подкрепиха мулти-милиардни стимулиращи програми за да могат техните икономики да се надигнат от рецесията.

Финансовите лидери от Г20 този месец се съгласиха да не премахват спешните стимулиращи програми, докато възстановяването не се докаже напълно.

Проучване на повече от 22 000 души в 20 държави за BBC World Service открива това, че, средно 60% подкрепят “значителните правителствени разходи за стимулирането на икономиката.”, пише Ройтерс.

Подкрепата за правителствените стимули е била най-висока в Нигерия (87%), Египет (83%) и Русия (81%). За сметка на това е била много по-ниска във Франция (39%) и Германия (42%).

Във Великобритания, 60% от хората подкрепят помощта на правителството, докато американците са разделени при отговора на въпроса – 48% за и 48% против.

“Хората по света търсят динамичен подход към икономическата криза”, казва Стивън Кул, директор в Университета в Мериленд, който е провел изследването заедно с канадската изследователска фирма GlobeScan.

Проучването открива и, че подкрепата е била особено силна за инвестиции във възобновяеми енергийни източници и зелени технологии (72%) и при финансова мерки за големите индустрии и компании, които са били затруднени (62%).

Все пак, само 51% са дали подкрепата си за оказването на финансова помощ на затруднените банки.

В САЩ, повечето хора са против оказването на помощ на банките (63%) или на индустриите (55% против.)

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *