Глоби за Порше и BMW

Германският автомобилопроизводител BMW съобщи, че печалбата му за първото тримесечие е спаднала със 74% заради заделени 1,4 милиарда евро (1,6 милиарда долара) за очаквана антимонополна глоба от ЕК и по-високи разходи за нови технологии и заводи, предаде Асошиейтед прес.

Резултат с изображение за порше бмв

Чистата печалба е спаднала до 588 млн. евро спрямо 2,28 млрд. евро за същото тримесечие година по-рано. Приходите възлизат на 0,9% до 22,4 млрд. евро.

ЕК разследва автомобилопроизводители по подозрение, че са се сдружили да ограничат конкуренцията при разработването на технологиите за намаляване на вредните емисии. BMW оспорва твърденията, но каза, че е много вероятно да му бъде наложена глоба.

Глобата и разходите за инвестиции, наред с по-ниските цени на някои пазари, доведоха до оперативна загуба на подразделението за коли на компанията на стойност 310 млн. евро, докато подразделенията за финансови услуги и мотори са останали печеливши.

Компанията от Мюнхен успя леко да повиши броя на продадените автомобили до 605 333 и каза, че очаква попътен вятър през втората половина на годината, когато на пазара ще се появят повече нови модели.

Разходите на компанията за проучвания и разработки са се увеличили до общо 1,4 млрд. евро, както и разходите за заводи, имоти и оборудване, които възлизат на 1 млрд. евро. Повишението идва от въвеждането на нови, гъвкави заводски структури и строителството на нов завод в Мексико.

––––––-

Луксозната марка от групата Фолксваген (Volkswagen) – Порше (Porsche) прие да плати глоба от 535 милиона евро в Германия в рамките на скандала с манипулираните резултати от тестовете за вредни емисии на дизелови автомобили. Това съобщи съдът в Щутгарт, цитиран от Франс прес.Магистратите подчертаха, че Порше е допуснал „небрежност при спазването на задълженията си за надзор“, като по този начин е направил възможна продажбата на дизелови автомобили „чиито емисии от азотен диоксид не отговарят на нормите“.

Тази сума се добавя към глобата от 1,8 милиарда евро, наложена на марките Фолксваген и Ауди (Audi) в Германия за подобни нарушения. Това е единствената възможна юридическа основа, за да бъде преследвана наказателно компания в Германия.След тази глоба повече няма да има процедури от този род срещу групата Фолскваген и марките й, каза говорител на автомобилостроителя.Това плащане обаче няма „влияние“ върху индивидуалните съдебни преследвания или петиции на клиенти, уточни съдът в Щутгарт, информира economynews.bg.

Няколко германски съдилища започнаха разследвания за злоупотреба, манипулиране на котировките на борсата или лъжлива реклама.При представянето на резултатите за първото тримесечие миналата седмица групата Фолскваген посочи, че е заделила допълнителна сума от 1 милиард евро, която покрива тази глоба.Така скандалът струва около 30 милиарда евро на автомобилостроителя, откакто той призна, че е оборудвал 11 милиона от дизеловите си автомобили със софтуер, който може да манипулира резултатите от тестовете за вредни емисии.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *