Големите запаси от злато ще увеличат цената му

Повечето анализатори са на мнение, че цената на златото ще се повиши през следващата седмица. Причината според тях е фактът, че през последните седем седмици инвеститорите са увеличили вложенията си в търгувани на борсата стоки, подсилени с благородния метал. Размерът им е стигнал стойността от 131 млрд. долара.
Цената на златото се повиши до 1,695.50 долара за унция на стоковата борса в Ню Йорк, на която се търгуват фючърси (Comex). Ръст от 9,1% в цената беше отчетен при индекса Standart&Poor’s GSCI, обхващащ 24 търгувани на борсата стоки. Същевременно в борсовия показател MSCI-All-Country World Index цената се покачи с 9,7%.
На борсовата сесия от 7 март най-търгуваните сделки бяха кол опциите (call options). Те дадоха правото търговците да купят злато на цени от 1,900 долара и 1,850 долара за унция до 25 април 2012 г. От друга страна най-широко разпространените контракти даваха право да се купи злато за 2,200 долара до 26 юли тази година.
Търсенето на злато се засили поради това, че европейските правителства работят усилено по въпроса за справяне с дълговата криза. Същевременно властите по света поддържат ниски нива на лихвените проценти, за да подпомогнат икономическия растеж. Федералният резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания (Bank of England) купиха държавни ценни книжа, а Европейската централна банка отпусна тригодишни нисколихвени кредити на търговските банки в Европа. Тези действия накараха някои от големите купувачи да инвестират в злато, за да се предпазят от бъдеща инфлация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *