Големите консуматори на ток чакат непредвидими загуби

Бизнесът, консумиращ високи и средни стойности на напрежение на ел. енергия ще понесе непредвидими загуби от новите по-високите цени на тока.

Това заявиха на работна среща представители на браншови организации и предприятия, големи консуматори на ел. енергия, на която бяха обсъдени въпросите на настъпващите изменения в производствените програми на фирмите и отраженията в договорната им политика.

По предварителни анализи, загубите ще са от значим порядък за отделните дружества всеки месец.

Фирмите потвърдиха, че компонентът ел. енергия с новата си цена ще доведе до 5% негативен ръст в тяхната себестойност. Това изменение ще доведе до последващи изменения в цената на крайната продукция.

Като резултат се очаква спад в конкурентоспособността и очевидно ръст в инфлационните тенденции, т.е. инфлационен натиск.

В тази връзка големите индустриални предприятия и БСК са изпратили писмо до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, с което искат да се проведе спешна работна среща на експертно ниво с представители на най-силно засегнатите предприятия и специалисти на ДКЕВР за търсене на взаимно приемливи решения.

Компаниите консуматори искат също така да се направи оценка на възможността от въвеждане на преходен период, през който да продължи регулирането на цените на електроенергията.

Според тях това е наложително, като се има предвид липсата на цялостна готовност за пълна либерализация на пазара и празнотата в нормативната уредба в момента.

Припомняме, че от Българската стопанска камара преди седмица също заявиха, че новите цени на тока ще бъдат пагубни за индустрията ни, като поискаха от ДКЕВР да преразгледа новите цени на тока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *