Големите производители бламираха малките за по-ниски цени на тока

Намаляването на разходите за зелена енергия за по-голям кръг предприятия може и да не се случи въпреки заявката, дадена от правителството в отговор на обявените от индустрията протести. Причината обаче е, че самите работодателски и браншови организации не са подкрепили това предложение. Така удължаването на срока от енергийния регулатор за взимане на ценовото решение с един месец, до 31 юли, може да се окаже излишно, тъй като една от основните причини за него беше да се намерят допълнителни резерви, за да може повече производствени предприятия да получат отстъпка в цената.

Без предложения

В понеделник изтече крайният срок за даване на становища по наредбата за намаляване на разходите за зелена енергия на индустриалните потребители, която беше подготвена от министерствата на енергетиката, икономиката и финансите. Първоначално тя предвиждаше от въпросните облекчения да се възползват само консуматорите с потребление над 30 гигаватчаса годишно, което на практика обхваща около 30 от най-големите индустриални потребители в страната. Впоследствие обаче работодателски организации заплашиха с протести, което накара правителството да предложи пакет от мерки, сред които и увеличаването на обхвата на наредбата. Едно от тях беше облекчението да се разшири до 2 гигаватчаса годишно, което щеше да свали цените за почти всички производствени предприятия.

Никоя от работодателските организации обаче не е подала становище в тази насока, потвърдиха няколко независими източника за „Капитал Daily“. В последния момент такова е внесено само от Министерството на икономиката, и то за да може впоследствие правителството да оправдае евентуален ход, с който все пак да увеличат кръга на потребителите, които да получат отстъпка. Според представители от управляващите обаче тази стъпка трябва да бъде предприета въпреки нежеланието на работодателските и браншовите организации, защото тя ще струва не повече от 50 млн. лв., а в крайна сметка от нея ще може да се възползват почти всички производствени предприятия в страната. От министерство на енергетиката не пожелаха да коментират.

Против промяна в наредбата

В понеделник е била проведена и работна група, на която са участвали 14 представители на министерствата на енергетиката и икономиката, КРИБ, БФИЕК, БАМИ и представители на химическата индустрия, а енергийният регулатор е отказал да участва в нея. На проведеното гласуване 11 от тях са гласували наредбата да остане в първоначалния й вид, който предвижда отстъпка само за големите консуматори, като против това решение са били само представителите на двете министерства. Представител на една от организациите, който не пожела да бъде цитиран, коментира, че е гласувано така, за да се види дали механизмът на наредбата работи, за което първоначално трябва да се тръгне от ограничен кръг бенефициенти. Изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов отказа коментар, като заяви, че все още се водят преговори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *