Големият адронен колайдер „излиза“ в отпуск за 2 години

Техническата „почивка“ на ускорителя на частици ще продължи до края на 2014 година, а в началото на 2015 г. работата на колайдера ще бъде възобновена. В началото на следващата година ще има изпитание на сблъскване на протони с оловни йони, като след това съоръжението ще спре да работи за 2-годишен период, за да се извършат планираните ремонти и инспекции на съоръженията, съобщават от Центъра за ядрени изследвания.
„Представянето на Големия адронен колайдер надмина всички очаквания през последните три години“, заяви Стив Майерс, директор на CERN по ускорители и технологии. „В ускорителя се случиха повече от 6 милиона сблъсъка и светимостта* се увеличаваше все повече. Това е фантастично постижение, и аз съм изключително горд с моя екип“, каза още Майерс.
Големият адронен колайдер е официално открит през 2008 г. Той е разположен в тунел с дължина на окръжността 27 километра и на дълбочина от 50 до 175 метра под френско-швейцарската граница близо до Женева. В построяването и експлоатацията на колайдера участват повече от 10 хил. учени и инженери от 100 страни.
*При подобни сблъсъци едни от най-често образуващите се елементарни частици са фотоните, като при процеса се отделя светлина. Светимостта (яркост, светлоотделяне) е ключов параметър за измерване на скоростта на сблъсъците в ускорителя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *