Големи американски корпорации искат да инвестират у нас

Страната ни тепърва ще реализира големи проекти в икономиката с активното участие на нашата държава в тях. От Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската комисия потвърждават, че очакваният ръст на икономиката у нас за следващата година е 1,8%, докато растът от третото тримесечие на тази година е от 0,8%.

В тази връзка големи американски корпорации искат да инвестират в редица български предприятия.

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в рубриката „Гореща точка“ на предаването „Добро утро, България“ по ТВ7.
„Нека си припомним каква беше ситуацията преди пет месеца, когато поех поста на министър – износът на ток беше нулев, миньорите не работеха и бяха в стачна готовност, каза Драгомир Стойнев. Сега износът на ток расте, а миньорите работят на 4-ри смени. Потреблението на електроенергия в района на Балканите непрекъснато се увеличава. В този контекст ще са ни нужни нови енергийни проекти, защото през 2035 година може да останем без ядрени мощности и термични централи, ако сега не започнем да инвестираме.“

„Не виждам никакъв риск в реактора AP 1000 на „Уестингхаус“. Четири реактора от този тип ще заработят в близките две години в Китай и САЩ. Ако проявят някакви недостатъци, ние ще имаме чудесната възможност да се поучим от чуждите грешки. Такова е мнението и на водещите наши ядрени специалисти. С такъв реактор българският народ ще има чиста и евтина енергия през следващите 80 години“, заяви министърът на икономиката и енергетиката.

Той обясни, че много страни в ЕС имат практиката да осъществяват подобни ядрени проекти без конкурс, посочвайки Великобритания, Франция и Финландия. Министър Стойнев ще внесе доклад в Министерския съвет в първите дни на декември, въз основа на който правителството да реши дали да даде зелена светлина на проекта за 7-блок в АЕЦ „Козлодуй“. Ако това се случи, в началото на януари трябва да бъдат създадени и първите работни групи за осъществяването му.

По мнението на министъра, подготовката за строежа на място може да започене през 2016 година. „В случая с „Уестингхаус“ и американското финансиране не става дума за подадена от САЩ ръка на България. В работата си винаги се водя от националния интерес, стремя се да избера най-доброто за страната, а технологията на „Уестингхаус“ действително е най-модерната и най-безопасната в момента“, каза Стойнев.

„Не смятам, че в момента у нас става преразпределение на енергийния пазар. Моят стремеж е този сектор „да изсветлее“ и всяко едно констатирано нарушение да се дава на прокуратурата“, категоричен беше министър Стойнев и обобщи:
„Силно се надявам, ние политиците най-после да седнем на масата за разговори, да определим своите приоритети и да работим за бъдещето на България.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *