Големи апетити за дюните между Несебър и Слънчев бряг

Около 10 хектара са пясъчните дюни. Те са защитена територия. През годините върху тях бяха построени хотели, заведения, карат се бъгита, а има и изнасяне на пясък за строежи. Сега сигналът е за инвестиционни интереси в защитената местност, показва проверка на телевизията.
Според хотелиери обаче депутати от бургаския регион са отрекли подобни възможности. В писмо до медиите те са обещали, че в промените на Закона за Черноморието няма да бъдат облекчавани забраните за строителство в 100-те метра от морето.
„Още не можем да преодолеем това застроявене, което е в момента, сега изведнъж да започнем ново застроявене, и то на дюните“, коментира Венелин Ташев.
Репортерската проверка на БНТ показва, че в канцеларията на акционерното дружество „Слънчев бряг“ и в община Несебър няма документ за инвестиционно намерение. По думите на Златко Димитров, изп. директор на „Слънчев бряг“ АД в „Слънчев бряг“, което е собственик на инфраструктурата в курортния комплекс, не е входирана и не е постъпвала информация за промяна статута на дюните в курортния
Кметът на Несебър каза, че има слухове за промяна на статута на дюните, но досега реално искане няма.
„Дюните са си тука, никой не е посягал на дюните, нито е променял статута на дюните, нито ще го направи, тъй като има закон. В такива общини туристически се преплитат много интереси…“, коментира пък Николай Димитров, кмет на община Несебър.
От регионалното министерство са категорични, че статутът на дюните не може да бъде променен, защото те са изключителна държавна собственост. Експерти потвърдиха, че по уникалните пясъчни хълмове в местността „Бабата“ не са открити никакви нарушения.

Финанси

 
 

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *