Големи бизнеси с малък старт

За никого не е тайна, че реализирането на всяка бизнес идея изисква притежанието на финансов капитал. Инвестиционните фондове, бизнес ангелите и банките понякога се включват, за да подпомогнат бизнеса в началото, но в повечето случаи предприемачите трябва да разчитат само на себе си. Като емблематични имена в предприемачеството списание Форбс отличава няколко личности, които дължат славата си именно на факта, че са започнали голям бизнес с много малък начален капитал.
Фред Делука – Subway
През 1965 г. Делука получава 1000 долара заем от приятел и открива бутка за сандвичи. Делука е на 17 г. по това време. Средствата му са до толкова разчетени, че той дори пуска обява във вестника, за да си набави електроуреди втора употреба.
Планът му за бизнес със сандвичи „Специалните подводници на Питър” едва не се сгромолясва, когато от градската управа налагат изискване за монтирането на мивка, която струва приблизително 550 долара.
Младият предприемач взима още един заем от 1000 долара. Делука се справя блестящо и за кратко време отваря още 3 магазина.
Сега известна като Subway, империята за сандвичи на Делука го е направила милиардер. Питър Бък също е възнаграден със солидно състояние за доверието, което е гласувал на младия си приятел.
Редно е да се отбележи, че 100 долара през 1965 г. съответстват на почти 7000 долара в наши дни. Все пак е забележите постижение да превърнеш тази сума в бизнес начинание за милиони.
Алекс Акуила и Нелсън Гонзалес – Alienware
През 1996 г. цените на персоналните компютри упорито се смъкват, заради засилващата се конкуренция. Тази конкурентна среда не само не спира Алекс и Нелсън, те дори поставят по-високи цени, от тези на вече доказали се марки.
Предприемачи разчитали на две основни предимства. Първо, те познавали пазара изключително добре и второ били сред първите, които въвели предплащане на поръчката.
Въоръжен с начален капитал от 10 000 долара, много хъс и ясна представа на коя пазарна ниша иска да се наложи като водещ, младият екип започва да приема заявки за поръчкови персонални компютри, които са предназначени за запалени геймъри.
Компанията е на ръба на фалита през първата година, но след това положителни отзиви от страна на критиците започват да валят един след друг и марката Alienware се налага като една от най-елитните. Компанията реализира над 100 млн. долара от продажби и през 2006 г. е погълната от Dell.
Майк Домек – TicketsNow
Домек дълго участва активно на вторичния пазар за билети, като се възползва от добрите си връзки. През 1992 г. той решава да задълбочи познанията си за този тип бизнес.
Със 100 долара начален капитал, той започва да работи като брокер на билети, при това на пълно работно време. До 1996 г. Майк разполага с достатъчно средства, за да стартира TicketsNow, онлайн магазин за билети. До 2005 г. има приблизително 200 служители, които реализират над 100 млн. долара продажби.
Както и при Alienware, историята на Domek като самостоятелен предприемач приключва през 2008 г., когато TicketMaster купува компанията за 265 милиона долара.
Анита Родик – The Body Shop
Анита Родик отваря специализиран козметичен магазин през 1977 г. като за целта тегли банков кредит на стойност 6800 долара, сума, която в наши дни би била приблизително 26 000 долара.
Освен уникалните продукти за грижа за кожата Родик създава и приказни истории за всеки един от тях.
Още в началото основателката на The Body Shop е подтиквала своите клиенти да носят обратно празните флакони, по този начин тя е съкращавала своите разходи и количеството отпадъчни материали.
След като започва да предлага франчайз, магазини, като този на Родик се появяват по цял свят. И, разбира се, The Body Shop е погълната от по-голяма компания. През 2006 г. тя става собственост на L’Oreal срещу сумата от 1 милиард долара.
Разбира се, да се съди само по началния капитал за тези бизнес начинания е недопустимо, в тях е вложен и много, много упорит труд. Фактът, че тези компании са станали толкова успешни, се дължи преди всичко на личната амбиция на техните основатели.

еxpert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *