Голямата заплаха за бизнеса е политическата несигурност

Геополитическа и икономическа несигурност, бъдещето на еврозоната, работната сила – това са само част от притесненията на българските бизнес лидери за предстоящата 2017 г., показват резултатите от ежегодното глобално проучване на PwC. То се провежда за 20-и път на световно ниво и за втора поредна година в страната.

И показва, че българските мениджърите са по-големи оптимисти за глобалния растеж спрямо средното ниво за света. За българската част на проучването са взети мненията на 103 мениджъри на компании и финансови институции, опериращи в страната.

Предизвикателствата пред българските компании

Икономическата нестабилност и геополитическата несигурност са най-често посочваните заплахи от мениджърите за развитието на компанията, която ръководят. „Това не е изненадващо предвид събитията от изминалата година. Част от тях дават заявка за пренареждане на световния ред“, коментира Албена Маркова, съдружник и ръководител в направление „Консултантски услуги“ в PwC, при представяне на проучването.

Успоредно с това нарастват и притесненията на бизнеса в България за еврозоната и нейното бъдеще. „До голяма степен това е предизвикано от резултатите от референдума във Великобритания миналата година“, казва Маркова. Божидар Нейчев, който е управляващ съдружник в PwC за Югоизточна Европа, обяснява резултата с високото ниво на свързаност между страната и еврозоната и пряката зависимост на лева от случващото се в Европа по линия на валутния борд.

Оставете плоския данък

В тазгодишното проучване българските бизнес лидери посочват като заплаха за компаниите си и увеличение на данъчното бреме. Най-вероятно влияние оказва и периодът, в който са проведени интервютата – основно ноември и декември 2016 г. „Предполагаме, че това се дължи на дискусиите през последната година за промяна на данъчното законодателство и евентуално премахване на плоския данък“, коментира Албена Маркова.

По тази тема Божидар Нейчев посочва още, че резултатите могат да послужат като послание към бъдещото правителство. „Плосък данък от 10% явно е нещо много важно за бизнеса. Може би трябва да се помисли дали не трябва да бъде запазен така, за да не изгубим едно конкурентно предимство“, допълва той.

Технологично (не)спокойни

Промените, които носят новите технологии, са от съществено значение за глобалните мениджъри, докато в България темата е малко по-неглижирана. На световно ниво скоростта на технологична промяна и киберсигурността се посочват от съответно 71% и 62% от анкетираните като заплахи, а в страната делът е съответно 45% и 43%.

Причината може да е по-ниската степен на зрялост на икономиките в региона и по-бавното навлизане на новите технологии, коментират от PwC, информира capital.bg. Божидар Нейчев посочва две причини за тази нагласа – степента на осведоменост на болшинството CEO-та у нас (извън ИТ сектора) и липсата на значителен корпоративен проблем в резултат на технологично предизвикателство досега.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *