Голямата награда на „Вино и дестилати“ в Прага взе българско вино

 
 

Българско вино на изба Катаржина Естейт получи голямата награда или наградата на премиера на Чешката република на най-престижното изложение „Вино и дестилати“. Наградата беше връчена лично от министъра на земеделието Якуб Шебеста поради заболяване на премиера Ян Фишер. Четири български фирми, вносители се представят на изложението, което ще продължи до 29 април в Прага. Виното победител е произведено в лозята край граничното село Мезек. Конкурираха се близо 500 вина от цял свят в 12 категории. Второто българско вино, отличено в международното състезание е от сорта „сира” и също от района на Харманли.
Наградите взе търговският представител от „Winecolor” Дилян Янкулов:”Question Mark” е реколта 2008 г от сортовете каберне совиньон и мерло. Стояло е 10 месеца в бъчви. Има искрящо дълбок пурпурен цвят. Имаме също и вкус на подправки, черни горски плодове и френски дъб. Енкор сира има доста награди на европейски форуми в последната година. Самото вино е отлежало десет месеца в бъчви . На нос виното се усеща като зрели горски черни плодове и елегантен дъб.” Вината са от среден и висок клас. За последните три години България е отличена с шест награди на чешкото изложение. Българските мавруд, каберне, розе са сред предпочитаните сортове. За първи път на изложението в Прага се представят вина на „Пълдин”-Перущица. Още в първите часове на първия ден бяха продадени българските дъбови бъчви, като някои от чехите вече са редовни клиенти на продукцията от с Врачеш, Ботевградско .
Посетителите ги очакват много дегустации, дни на вината от Южна Африка и от италианската област Фриули. В изложението „Вино и дестилати” участват и производители и вносители от Европа, Аргжентина, Армения, Грузия, Молдова, Израел и др. Тази година обаче изложителите са по-малко заради икономическата криза. Миналата година се представиха винопроизводители и търговци от 27 държави. Близо 14 хиляди са били посетителите.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *