Голямото предлагане на петрол бута цената му надолу

Петролът Brent поевтиня до най-ниската си стойност от 13 месеца днес, 13 август, след като Международната енергийна агенция (IEA) съобщи, че голямото предлагане предпазва пазара от заплахите, идващи от Близкия изток, пише Bloomberg. Американският бенчмарк WTI също поевтиня.

Brent отчете най-големия си спад от 4 седмици. IEA намали прогнозите си за ръст на търсенето на суровината през 2014 година и очаква производството от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да нарасне до 5-месечен връх. Либия се подготвя да изнесе петрол от един от основните си петролни терминали за пръв път тази година.

Цената на Brent за септември падна до $102.40 в 9:45ч. българско време. WTI за септември поевтиня до $97.16 днес. Премиумът между двата бенчмарка се сви до $5.24.

Цените останаха почти без промяна, след като Американският петролен институт съобщи, че запасите в САЩ са се повишили с 229000 барела миналата седмица.

Анализатори прогнозират, че Енергийната информационна администрация ще отчете утре, 13 август, спад на доставките на петрол в САЩ с 2.05 млн. барела.

Brent поевтиня, след като Либия подготви първия си износ от пристанището Рас Лануф, откакто терминалът беше затворен от екстремисти преди една година. Танкерът скоро ще напусне пристанището с 680000 барела, с крайна дестинация Италия, съобщи Министерството на петрола на страната.

Базираната в Париж IEA намали очакванията си за глобално търсене на петрол със 180000 барела на ден през 2014 година и с 90000 през 2015 година. Годишното увеличение на потребление на гориво се е забавило до 700000 барела на ден през второто тримесечие, което е най-ниското равнище от началото на 2012 година.

В Ирак, най-големият доставчик от страните от ОПЕК, политическата криза се задълбочи, след като премиерът на страната Нури ал-Малики отказа да предаде властта на определения му наследник Хайдар ал-Абади. Малики нарече насрочената от президента Масум среща с Абади „законно безполезна“ и игнорира натискът, упражняван от някои шиитски политически участници и американския президент Барак Обама, да отстъпи поста си.

Санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия не подкрепят пазара на петрол, защото ефектът им е „под въпрос“, посочват от IEA. Нито една от санкциите няма да има осезаем ефект върху доставките на петрол.

Цинкът и алуминият прекъснаха двудневното си поскъпване преди данни за индустриалното производство в Китай, най-големият производител на индустриални метали.

Цинкът за доставка след три месеца на металната борса в Лондон (LME) поевтиня с 0.5% за тон до $2329 в 10:251. В Токио. Цената на метала се е повишила с 13% тази година. Алуминият поевтиня с 0.2% до $2048 за тон.

Икономисти прогнозират, че повишението на производството в Китай се е задържало 9.2%. запасите на цинк са се увеличили за 6-и ден до 715650 тона, сочат данни на LME.

Никелът поскъпна с 0.4% до $18817 за тон, след като Индонезия обяви, че ще запази забраната за износ на необработен метал до идване на влас на следващото правителство.

Медта на Лондонската метална борса се търгуваше по-рано днес на цена $6963 за тон. В Ню Йорк фючърсите за септември останаха почти без промяна, на цена $3.154 за паунд. Металът за доставка през октомври загуби 0.3% до $8064 в Шанхай.

На LME, олово и калай на се търгуваха.

Царевицата поевтиня за пръв път тази седмица, след като правителствен доклад показа, че производството на културата в САЩ, най-големият производител, ще достигне рекорден обем.

Фючърсите на царевицата за декември поевтиняха с 0.8% до $3.6625 за бушел на стоковата борса в Чикаго и се търгуваха на цена $3.6825 към 10:32ч. в Сингапур.

Соята за ноември поскъпна с 0.4% до $10.6375 за бушел, след като поевтиня до $10.43 във вторник. Пшеницата за декември добави 0.6% до $5.545 за бушел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *