Голям износ на пшеница

Износът на българска пшеница на годишна база нараства с 270%, показват последните данни на Министерството на земеделието и храните. През юли 2016 г. от страната са изнесени 266 818 тона зърно, като през същия месец на 2015 г. са били едва 72 258 тона.

Само през последната седмица през пристанище Варна, са експортирани 101,8 хил. тона пшеница.

Наше зърно отива за трети страни – Йемен, Сомалия, Етиопия и Филипините. Средната цена към края на юли е около 153 евро/тон.

България изнася основно за Близкия Изток и Гърция, като известни количества се продават и в други европейски страни, коментира Борис Ангелов, управител на Регионална стокова борса – Монтана информира в.Труд.

Той допълни, че очаква да се изнесе по-голямо количество пшеница за Европа, тъй като тази година там има по-малко производство на качествено зърно за хляб.

Обикновено около 65 на сто от произведената пшеница у нас отива за външни пазари.

Данните за засиления износ идват на фона на изключително добра реколта. Към края на юли са прибрани 5,182 млн. тона пшеница.

В сравнение със същия период на 2015 г., поради увеличение както на реколтираните площи, така и на средния добив продукцията от пшеница нараства с 15,6%, показват още данните на земеделското министерство.

 

Орлин  Делев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *