ГОРД е против популисткото и невежо законотворчество

Това се казва в категоричната позиция на ГОРД относно закона. Позицията, изпратена до Информационна агенция КРОСС, е от името на ГОРД, с председател Слави Бинев. В нея се посочва, че законът разрушава основата на правовата държава – в него наказанието предшества доказването и наличието на престъпление.
Възможността да започне процедурата и да се стигне до отнемане на свобода и имущество на базата на обвинение (а не на влязла в сила присъда и дори при оправдателна присъда) е правен абсурд. Разследването и отнемането на имущество от „комисия”, ръководена пряко от изпълнителната власт (председателят се назначава директно от председателят на МС, а останалите членове от мнозинството в парламента), е създаване на допълнителен репресивен апарат на пряко подчинение на Управляващата партия. „Комисарите” на комисията и техните регионални поделения придобиват власт за политически и икономически рекет над всеки инакомислещ, имал неблагоразумието да придобие имущество над произволно определената сума. На практика това е всеки българин малко надигнал глава над бедността.
Само човек без елементарна историческа култура не може да направи паралел между предлаганата структура и болшевишката ЧК (Чрезвичайната комисия). Отново „комисари” са призвани да решават съдбата инакомислещите. Колко ще струва, колко ще трябва да се плати на „чекистите” за да не те преследват? Само политическо послушание ли ще се иска или….? Корупционните възможности на закона са очевидни. Той въобще не е насочен към преодоляване несправедливостите на прехода. Той самият е фактор за нагнетяване на корупционен натиск. Този закон трябва да прикрие факта, че  правоохранителните и правораздавателните институции не работят ефективно, категорични са от партията. Да създадеш специална процедура, специален инструмент, който ще „правораздава”, като заобиколя правораздавателните институции, е анахронична болшевишка логика. Този закон е спекулативна демонстрация пред ЕК и ЕС – не за да се свърши реална работа, а за да се прикрие некомпетентността, невъзможността да решават проблемите на системата. Той цели единствено да се демонстрира „воля за промяна”, „твърда ръка” и положителен доклад по мониторинга. Дали някой от вносителите и клакьорите на закона е помислил какви поражения може да нанесе „твърдата ръка”, необвързана с принципите на правовата държава! Този закон експлоатира егалитарните настроения на постсоциалистическия човек (омразата към всички „над мен”, към „богатите”) за да даде на управляващата върхушка още един инструмент за политическа и икономическа репресия. Този закон ни напомня за „Кристалната нощ”, за Холокоста, за разкулачването на заможните, за лагерите в Сибир… Всички те чудесно са се вписвали в „чувството за справедливост на мнозинството”.
От ГОРД са категорични, че ако този закон влезе в сила и наистина държи да се „възстанови чувството за справедливост” у българските граждани, а не е поредната мярка, която ще бъде използвана за репресия срещу инакомислещите,  е редно управляващите да дадат пример за неговата принципност и ефективност и да започнат отнемане на имотите на Цветан Цветанов, Андрей Иванов, Цветелина Бориславова/доскорошна приятелка на Борисов/, Цеко Минев, Александър Сталийски и кръга „Котараците” и всички други, за които контактите с властта будят твърде основателно подозрение в обществото, и то не от вчера.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *