Горещото българско лято на 1968-ма

Ето как ДС успява да се справи с чехословашката „зараза“:
Сборникът под надслов „Пражката пролет и ДС“, издаден наскоро от Комисията по досиетата, описва горещото софийско лято на 1968-ма така:
Преди Москва да смаже чехословашкия протест, тайните служби на комунистическите държави активно подготвят въоръжената намеса. Пратениците на българската ДС в Чехословакия – посланици, консули и студенти – информират всекидневно началството в София за развоя на „империалистическия заговор“. В самата България апаратът също е нащрек срещу чехословашката „зараза“.
ДС продължава да се излага – в миналото
На 21 юли 1968 година, точно месец преди десанта в Чехословакия на войските на Варшавския договор, 2 164 български войници и офицери са превозени от съветски военни кораби през Черно море към изходните позиции на предстоящата агресия. Заедно с „братските“ армии (с изключение на румънската) двата български полка трябва да възстановят „реда и спокойствието“ в обвеяната от вятъра на промените Чехословакия. В този позорен акт на българската войска има само един светъл лъч – опитът на двама военнослужещи да се присъединят към съпротивата на чехи и словаци срещу инвазията. В крайна сметка Пражката пролет е прегазена, а 250 български войни се завръщат от ЧССР със съветски медали за извършения „подвиг“.
Сведенията за ставащото в Чехословакия, които изпращат българските доносници, дават косвена информация за най-големите страхове на комунистическите върхушки в София и Москва. Паниката е свързана преди всичко с възкръсналата за кратко свобода на словото в чехословашките медии и с готовността на висши функционери на комунистическата партия в Прага и Братислава да подкрепят демократичните промени.
 

ДС и Пражката пролет – дела и документи

Агентите на ДС са шокирани от изявленията на „отговорни чешки другари“, че съветският режим не е нищо друго, освен жестоко продължение на полицейщината на царска Русия. В полуграмотните доноси на агент „Гораст“ пък четем и за възмущението на официална Прага, че функционери от стопански изостанали аграрни страни като Полша и България се опитват да дават акъл на развитата чешка индустрия как да се преструктурира по каноните на възцарилата се в Съветския лагер икономика на дефицита. Текстовете на резолюциите върху доносите от Прага обичайно са: „Да информираме съветските другари!“
„Гениалното“ хрумване на ДС
Но българската Държавна сигурност има и друга грижа – става дума за Световния младежки фестивал, който се провежда в страната тъкмо през лятото на 1968. Най-голяма опасност за „правилното“ му протичане представляват поканените младежи от Чехословакия, които са се научили да говорят без задръжки за язвите на социализма. За да осуетят разпространението на тази „зараза“, в ДС подготвят специални групи от „възмутени граждани“, които „спонтанно“ да свалят от трибуните по софийските площади и паркове всеки чуждестранен оратор, който се опита да говори за събитията в Чехословакия. Заради това „гениално“ хрумване и заради последвалите организирани нападения срещу членове на чехословашката делегация министерството на външните работи в Прага изпраща до София остра нота, се казва в сборника под надслов „Пражката пролет и ДС“, издаден наскоро от Комисията по досиетата.

Николай  Цеков, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *