„Горубсо – Мадан“ с режим на тока; искат отнемане на концесията

Дължимата сума е шестцифрена, съобщават от EVN и допълват, че е въведен график, според който „Горубсо“ е на режим 3 часа без ток и 2 със. От енергодружеството казват още, че графикът на изключване е съставен с оглед максималното запазване сигурността на съоръженията. Пред „Хоризонт“ председателят на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа“ Владимир Топалов обясни, че ограниченото електрозахранване поставя под въпрос сигурността на работниците и производствения процес.
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов каза, че ще настоява за прекратяване на концесията на дружество „ГОРУБСО-Мадан“, след като работодателят не изпълнява ангажиментите си. Той се срещна с протестиращите миньори. 12 акта за 32 000 лева са наложени на минното предприятие за последната година, днес ще бъде връчен нов акт за възпрепятстване на контролните органи, посочи министърът:
Настояваме да си платят заплатите и осигуровките, седем милиона и половина задължения за осигуровки, от май 2009 година досега. Ще настоявам пред министъра на икономиката, той ще дойде в петък тук, да се прекрати концесията. За последните две години те са предупреждавани, миналата година от Министерството на икономиката, че ако продължават да не си изпълняват ангажиментите по концесионния договор, той ще бъде отнет. Една година мина, 2, не само, че нещата не се подобряват, а те се влошават.
Протестиращите пети ден металурзи в Оловно-цинковия комплекс в Кърджали, също собственост на Валентин Захариев, постигнаха споразумение със собственика за изплащане на забавените заплати. Те протестираха пет дни, защото не са получавали пари няколко месеца. Споразумението беше постигнато след близо четиричасова среща, на която присъстваха и заместник-кметовете на Мадан и Рудозем. Предложението на собственика е да изплати 60 на сто от дължимите пари до два дена, при условие металурзите да започнат работа. Останалите 40 % от сумите ще бъдат изплатени до три месеца. 1 млн. 145 хил. лв. дължи на металурзите и на служителите си Валентин Захариев. Повечето от протестиращите искат да получат наведнъж забавените си заплати. Те се оплакват и че нямат работни дрехи и лични предпазни средства от доста време.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *