Готвачите на морето по-богати от министри

150 хотела в Слънчев бряг търсят спешно персонал

В навечерието на новия сезон по морето хотелиери и кръчмари наддават за персонал, сякаш са на търг за шедьоври. Най-търсени са опитните готвачи и градинари. Парите и екстрите, с които ги изкушават нашите работодатели обаче, са детски залъгалки в сравнение със заплатите, предлагани им в Испания, Португалия и Кипър. Шефовете в бранша вече обмислят общ план за спиране на гурбетчиите.

Дойде ли лятото, готвачите по морето могат да сложат в малкия си джоб родните министри и депутати. Опитните кулинари печелят по 1800-2000 лева на месец, твърдят ресторантьорите. В надцакването за най-добрите майстори работодателите предлагат и допълнителни екстри като безплатен хотел и транспорт през целия сезон. Въпреки това топготвачите ни стягат куфари не за Черноморието, а за чужбина, където си докарват двойно повече.

В навечерието на новия сезон бюрата по труда във варненските райони Приморски и Одесос обявяват на ден по 250 свободни места за работа в туризма. Най-търсени са сервитьорите, готвачите, барманите и камериерките.

Същото е положението и в южните курорти. Проблемът с кадрите се задълбочава с всяка изминала година заради неадекватното заплащане на сезонния труд, твърдят хората от бранша. В момента най-голям е дефицитът на работна ръка в Слънчев бряг. Над 150 хотела търсят по спешност всякакъв персонал. Причина за слабия интерес са ниските заплати, които хотелиерите предлагат. Най-мижави са възнагражденията за неквалифицирани работници като чистачи, пикола и сервитьори, които вземат между 200 и 300 лв. на месец. Още по-сериозен е недостигът на квалифициран персонал. В момента е почти невъзможно да се намерят опитни администратори. За служителки на рецепцията има изискване да са с висше образование и да владеят перфектно поне два езика. Заплащането варира от 350 до 450 лв. Работници в кухнята печелят от 500 до 1000 лв. месечно, а комплексните управители – 1500 до 2500 лв.

Хотелиерите умуват как да обединят усилия и да спрат текучеството на персонала към Испания, Кипър, Португалия и Германия. Фирмите в бранша организират школи и курсове за квалификация заедно с бюрата по труда. Разходите се делят 50 на 50, обясни шефът на регионалната служба по заетост във Варна Пламен Начков. Като следваща стъпка за задържане на кадрите в туризма се обмисля дори построяване на общежитие за настаняване на хората през лятото, което ще свие до минимум транспортните разходи на фирмите. Някои хотелиери превозват ежедневно работници от цяла Добруджа и Североизточна България по време на сезона.

Кръстина Маринова

Елена Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *