Готвят нови осигуровки?

Въвеждането на нови осигуровки – това е една от мерките, на които управляващите разчитат, за да понесе бюджетът огромния натиск от сериозното застаряване на нацията. За пореден път те възраждат идеята за осигуряване за „достойни старини“ под формата на застраховане. Мярката е записана в доклада на социалното министерство „Демографската политика в България – от предизвикателства към възможности“. Предвижда се застраховката да е освен доброволна и задължителна, което на практика означава нова осигурителна тежест, пише вестник „Сега“, цитиран от Дарик радио.

Всяка подобна стъпка обаче се приема за непопулярна. Затова и осигуровката „Достойни старини“ не бе въведена от ГЕРБ, макар че бе записана в плана за равнопоставеност на половете за 2011 г. В края на м.г. се появиха информации, че тя ще влезе в закона за възрастните, който депутатът от БСП и шеф на социалната комисия Корнелия Нинова трябваше да вкара в парламента до края на м.г. Законопроектът все още не е внесен, а Нинова отрече новината за евентуалната нова осигуровка.

Управляващите предлагат и обсъждане на идеи за покриване на осигурителни рискове паралелно с планово освобождаване на пенсионната система от неспецифични разходи и по-силна обвързаност на плащанията и размера на пенсиите с осигурителния принос. За подобен неспецифичен разход много социални експерти възприемат т.нар. вдовишка добавка. Според тях тя не е обвързана с никакво осигуряване за подобен риск.

Без подобни новости не е ясно как точно държавата ще се справи с тежката демографска ситуация у нас. Според данните през 2008 г. за последен път на пазара на труда у нас са влезли повече млади, отколкото възрастни са излезли – 124 към 100. В следващите години младите постоянно намаляват и през 2012 г. на 100 напускащи трудовия пазар са влезли едва 64 души. Делът на българите в извънтрудоспособна възраст пък расте най-бързо в ЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *