Готвят сливане на Националната банка на Гърция с Алфа банк?

Националната банка на Гърция и Алфа банк разработват планове засилване на двете водещи финансово-кредитни институции в страната, съобщава атинският вестник „Елефтеротипия“.

Изданието се позовава на добре осведомени източници, които твърдят, че са в ход дебати за сливане на двете банки и че плановете им се подкрепят от правителството в Атина.

Целта на това сливане е да бъде създаден мощен банков консорциум с капитал от над 35 милиарда евро, който да оперира с финансовите средства на страната и да съдейства за увеличаване на гръцкото инвестиционно присъствие на Балканите, Източна Европа и Близкия Изток.

Като цяло амбициите не само на тези две банки, но и на останалите гръцки банки е до няколко години да обхванат географски район, който да започва от Русия, да минава през Турция и да стига до Египет и да включва десетки страни с общо население от 450 милиона жители.

Гръцките банки предприеха първите си стъпки за навлизане на Балканите в началото на 2000 година, като купиха банки в редица страни като България, Румъния и Македония, а впоследствие навлязоха и на пазарите в Турция, Полша и Украйна. Сега те развиват активна дейност в девет страни от Югоизточна Европа, а също и в Египет.

По данни в гръцкия печат, в края на миналата и в началото на настоящата година инвестираните гръцки капитали в Югоизточна Европа и Турция са възлезли на 14 милиарда евро, което се оценява като съществен скок в сравнение с 2004 година, когато те са били шест милиарда евро, а през 2005 година – осем милиарда евро.

Гръцките банки разполагат с 1200 офиса в Югоизточна Европа и Турция, като пазарният им дял е около 20 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *