Готови сме да отделим 2000 лв. за саниране на жилищата си

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщиха от МРРБ.
Министър Павлова представи резултатите от социологическо проучване пред журналисти и информационната кампания по проекта за обновяване. 43% имат положително мнение към кампанията, а 37 на сто биха се включили в проекта.
Анкетираните посочват, че биха отделили 2000 лева за обновяване на сградата, в която живеят. И въпреки, че данните са от месец май, позитивното отношение се потвърждава и днес. Вече има подадени 83 заявления, от които 10 са недопустими.
В някои от останалите трябва да бъдат нанесени корекции. Нашите екипи вече работят, за да отстранят неточностите. 9 заявления са подадени от Смолян. След като осем сгради бяха обновени по демонстрационния проект на ПРООН, хората са споделили със съгражданите си, че спестяват много разходи за отопление и заявките сега са много, каза министър Павлова.
От 17 септември започва информационна кампания. Тя ще се проведе в 36-те града, за които проектът е допустим. Във всеки град, според големината му, информационната кампания ще трае между 2 до 4 дни. Три лъча с екипи от експерти общо 108 дни ще дават подробности за условията и ползите от проекта.
Първите градове са Пазарджик и Свищов. Там експертите ще отговарят подробно на въпросите на желаещите да обновят своите жилища. Срещите ще продължат до 3 ноември.
Целта ни е да направим много позитивна кампания, до покажем положителния ефект от санирането, независимо, че в една сграда съжителстват различни хора с различни интереси. Посланието ни е ако всички сме различни по своему, да бъдем единни за този проект, обясни министър Павлова.
Десислава Йорданова, директор на дирекция „Жилищна политика“ добави, че до момента са подали заявления предимно за сгради до 15 апартамента и 1-2 входа. През следващия програмен период ще поискаме 4-5 пъти повече средства от Европейската комисия.
Енергийната ефективност вече е изведена като приоритет. Вероятно обаче съфинансирането през 2014-2020 г. ще бъде 35%. Предоставянето на 50 на сто от средствата беше ексклузивно само за този програмен период, обясни Десислава Йорданова.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *