„Градус“ планира 10 млн. лв. инвестиции през тази година

Производителят на пилешко месо и изделия „Градус“ е изпълнил голяма част от целите в инвестиционния си план, заложени при листването на борсата, съобщи пред „Капитал“ изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов.“Градус“ планира 10 млн. лв. инвестиции през тази година.

Резултат с изображение за градус

През лятото на миналата година компанията успя да направи най-голямото IPO за последните 10 години и второто в историята на местния пазар листване по привличане на средства в размер на 81 млн. лв. Половината от тях постъпиха в дружеството чрез увеличение на капитала, а останалите отидоха в основателите на компанията и основни акционери – братята Лука и Иван Ангелови.

„Вече имаме конкретни резултати от публичното предлагане на борсата по отношение на инвестициите в основните ни дейности, свързани с производство на разплодни яйца и пилешко месо. Шест месеца след набирането на средствата ние сме преизпълнили инвестиционната си програма за 2018 г. и оставаме при най-ликвидните компании на българската финансова борса“, каза Ангелов. Според отчета на фондовата борса за последното тримесечие „Градус“ е на 4-то място по оборот и по брой на сделките с акции.“Градус“ планира 10 млн. лв. инвестиции през тази година, информира в.Капитал.

Направените инвестиции

В предварителната си инвестиционна програма „Градус“ предвиждаше най-много средства – 15 млн. лв., да отидат за разширяване на капацитета на фермите за родителски стада с цел увеличаване на произвежданите разплодни яйца. В края на миналата година с получените от борсата средства са били изцяло обновени наличните центрове на компанията в Русе и Стара Загора. В средата на октомври чрез дъщерното си дружество „Градус-98“ компанията завърши изграждането на нов център за основно стадо родители в русенското село Черна вода с инвестиция 3.5 млн. лв. Базата се състои от 6 сгради и 12 халета, като всяко е с 864 кв.м функционална застроена площ. Предвидените средства за инвестиции в разширяване на капацитета на производство на пилешко месо с цел навлизане на сектор хорека по план са в размер на 5.8 млн. лева.

В дългосрочен план мениджмънтът предвижда увеличаване на производството на пилешко с 30%. След получаването на средствата от борсата компанията е изградила нов център за бройлери в старозагорското село Маджерито, а инвестицията възлиза на малко над 2.38 млн. лева. Обектът се състои от 6 сгради, 12 халета, като всяко хале е със застроена площ 900 кв.м. Базата функционира с пълния си капацитет, който е от 233 хиляди птици бройлери. Тази година ще бъде завършен и другият център за бройлери на компанията, който също се намира в Маджерито и е със същия капацитет, съобщават от компанията. Там ще бъдат инвестирани около 2.5 млн. лв. чрез дъщерното дружество „Лора-2004“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *