Гражданите на ЕС без визи след Брекзит, но с ограничения за работа

Гражданите на Европейския съюз ще могат свободно да посещават Великобритания след излизането й от общността, без да са им необходими визи, съобщи в. „Гардиън“, като се позова на правителствени източници.Според източниците обаче това няма да означава, че гражданите на ЕС автоматично ще имат право да остават във Великобритания за неопределен срок. Ако искат да работят в страната, те ще трябва да се съобразяват с новите миграционни ограничения.
Министри многократно са казвали, че Брекзитът ще даде на правителството властта да контролира миграцията, но това не означава, че то иска да я спре напълно. Правителството също така иска да продължи да позволява на компаниите да наемат квалифицирани работници от ЕС.
Източниците отрекоха твърденията, че правителството планира да въведе квоти, за да контролира броя на работници от ЕС, които идват да работят в определени сектори във Великобритания.
Имиграционните планове, които трябва да бъдат оповестени по-късно тази година, ще очертаят предложенията на правителството за нова дългосрочна система.

Нискоквалифицираните мигранти от ЕС ще трябва да кандидатстват за разрешителни за работа във Великобритания, след като тя напусне съюза. Това предвиждат планове, обсъждани в момента от британските министри, съобщиха наскоро британски медии. Сър Дейвид Меткаф, ръководител на британската Консултативна комисия по въпросите на миграцията, заявява, че броят на мигрантите и прекараното от тях време в Обединеното кралство ще могат да бъдат контролирани, ако бъдат въведени разрешителни за работа. Той посочи, че планът ще бъде „доста ясен“ и може да се основава на предишната система за разрешителни за сезонна работа в земеделския сектор. Според него разрешителните за работа могат да бъдат използвани, за да бъде намален броят на мигрантите от ЕС, работещи в търговията на дребно, строителството и хранително-преработвателната промишленост.

Британският премиер Тереза Мей се зарече, че ограничаването на нетната миграция ще бъде „абсолютен приоритет“ при преговорите за Брекзит въпреки предупрежденията от ЕС, че Великобритания ще бъде принудена да напусне единния пазар, припомня вестникът.

Броят на имигрантите в Обединеното кралство е достигнал рекордни нива. Националната статистическа служба ще огласи данни, според които нетната миграция е възлизала на над 300 хиляди души. Този брой ще бъде много по-висок от заложената от правителството цел за ограничаване на нетната миграция до „десетки хиляди“ от „стотици хиляди“, постигането на която министри от кабинета открито поставиха под въпрос. Консултативната комисия по въпросите на миграцията излезе с нов доклад, в който се посочва, че нискоквалифицираните мигранти са подложили „на допълнителен натиск жилищните, образователните, здравните и транспортните услуги“. В доклада на Консултативната комисия по въпросите на миграцията се отбелязва също, че мигрантите вече съставляват 2 милиона от 13-те млн. нискоквалифицирани работници във Великобритания – тоест всеки седми. В документа се казва: „Основните ползи са за работодатели, които не могат да си намерят достатъчно британски работници. Мигрантите печелят от това, че получават по-високите заплати в сравнение с тези в родната си страна. Цената на това, която често пъти е за сметка на определени населени места или сектори, включва рязко изменение на структурата на населението в определени райони, като е възможно това да се отрази на интеграцията; допълнителен натиск върху жилищните, образователните и транспортните услуги; сериозна експлоатация на някои мигранти поради недостатъчно прилагане на минималните стандарти за труд“.

Във връзка с миграцията Лорд Грийн ъв Дедингтън, председателят на аналитичния център „Майгрейшън уоч“ казва: „Изключително важно е преговорите за Брекзит да доведат до намаляване на миграцията от ЕС. Това означава ограничаване на нискоквалифицираните работници, чийто ефект върху икономиката в най-добрия случай е неутрален и които поставят под сериозен натиск обществените услуги. Една от идеите, които си заслужава да бъдат обсъдени, са разрешителните за работа“.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *