Гражданите на ЕС, живеещи на Острова, ще кандидатстват за статут след Брекзит

Гражданите на Европейския съюз, които живеят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за определен статут, за да останат в страната след Брекзит. Това ще важи за всички без изключение…Това каза Нишан Джингозян, който живее в Лондон и отговаря за програми за интеграция на етнически общности, в интервю за предаването „12+4“. Според Джингозян обаче много българи няма да успеят да получат този статут: „Според версиите, които се тиражират в момента, всички граждани на ЕС имат гаранциите на правителството на Тереза Мей, че те ще останат в страната след Брекзит. Но за да могат да останат, те ще трябва да кандидатстват за статут чрез процедура, с която гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, които живеят във Великобритания, ще могат да останат.

Кои са основните опасения?

Опасенията на много хора обаче са, че голяма част от гражданите на ЕС няма да могат да покрият изискванията. Те ще трябва да докажат, че са работили законно в страната, а една голяма част от българите, за съжаление, работят в сивата икономика. Например има родители на работещи българи, които им помагат в отглеждането на техните деца и не могат да докажат законно пребиваване в страната. Има също така сезонни работници – тези хора няма да могат да докажат този статут“.

„Ако Великобритания напусне ЕС без сделка, това означава, че на 29 март 2019 година, когато страната би следвало да напусне Съюза, всички правила и спогодби за търговия и не само с ЕС, ще приключат автоматично. Надявам се разумът да надделее и да се стигне до споразумение“, коментира още Джингозян.

И ако все пак Брекзит се случи, какво може да се очаква?

„Надявам се разумът да надделее и Великобритания да напусне ЕС, постигайки някакво споразумение с него. Ако това не се случи, Великобритания ще изпита остър недостиг на храна, медикаменти и работници, показва изтекло в английската преса проучване. Само осигуряването на медикаменти за срок от 6 седмици ще струва на Великобритания 2 млрд. лири. Тези суми не бяха споменати в кампанията за референдума за напускане на Евросъюза“, обясни той.

 

Гено  КОМИТСКИ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *