Гражданска отговорност поевтиня с 15%

За последната половин година задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите поевтинява с 15%.

Резултат с изображение за „гражданска отговорност“

С повече от 30 на сто е паднала цената на застраховката за година и половина, след фалита на застрахователната компания „Олимпик“, информира profit.bg.

Конкурентната среда и опитът на шофьорите влияят в най-голяма степен върху цената на полицата, обяснява застрахователният експерт Милен Петков, цитиран от вестник Стандарт.

Резултат с изображение за „гражданска отговорност“

„Борбата за клиенти е чрез цената на застраховката. И не на последно място – въведоха всички застрахователи един режим за оценка на риска. Новите водачи в повечето компании са със завишение, т.е. приема се, че това са рискови водачи, които съответно плащат по-висока цена“, каза той.

Резултат с изображение за „гражданска отговорност“
От друга страна, след фалита на застрахователната компания „Олимпик“ през 2012 г. при застрахователите има натрупан финансов буфер заради изискването на регулатора да увеличат финансовите си резерви, което позволява постепенното поевтиняване на застраховката.

Освен това пазарът е изчистен от т.нар. румънски проблем.

„Това бяха български автомобили, с българска регистрация, които постоянно се управляваха в Румъния. Оттам идваха високи щети. И застрахователите също намериха механизъм да ограничат тези продажби“, каза Петков.

Резултат с изображение за „гражданска отговорност“

Според експертните прогнози системата „бонус-малус“ за диференциацията в цената на застраховката няма да заработи и тази година.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *