Гражданска отговорност скочи до 280 лева

Гражданска отговорност само през последните две седмици направи рязко движение нагоре  и тъй като по закон е задължителна за всяко моторно превозно средство, това предизвика и най-широки коментари и реакции. Стандартният случай на кола среден клас с двигател до 1600 кубика, произведена през 2012 година с водач без произшествия през последните 3 години вече изисква между 268 и 274 лева за полицата.

Само преди десетина дни цената бе между 217 и 220 лева при същите параметри. Прогнозите, че тези равнища ще се задържат до края на годината, не се оправдаха. поскъпването стана факт в разгара на лятото. Макар че още през есента на миналата година стана ясно, че се подготвят от 2018 година нови правила на пътя. Според това, колкото повече нарушения имат водачите, толкова по-скъпа ще бъде задължителната застраховка. Целта е ясна:  да се намали броят на тежките катастрофи в страната.  Опитът от другите европейски страни показва, че при въвеждането на този метод „Гражданската отговорност” поскъпва с между 20 и 30 %.

Аргументите за увеличаването на застраховката са няколко: на първо място, многото нарушения, водещи до пътно-транспортни произшествия по пътищата на страната. Въпреки острата конкуренция между застрахователните компании и задържана дълго време цена, това не можеше да продължава.

Разбира се, има и други причини, довели до скок на цената на застраховката тази година. От февруари цената се вдигна средно с 12 лв. заради по-високата вноска, която застрахователите трябва да правят към Бюрото „Зелена карта“. То принуди всички наши застрахователи да попълнят с 4 млн. евро специален фонд като банкова гаранция пред европейската система „Зелена карта“ срещу неплащането на щети, предизвикани от български автомобили в чужбина. Мярката дойде след зачестилите случаи на некоректни български застрахователите, които бавят или не могат да платят щетите. Две застрахователни дружества бяха уличени в нарушения на правилата – „Лев инс“ и „Дал Бог: Живот и здраве“.

Неотдавна застрахователите получиха още едно основание да оскъпят застраховката. В края на юни Върховния касационен съд излезе с решение, което разширява кръга на лицата с право на компенсации при смърт на близък. Освен съпрузи, деца и родители на загинали, за обезщетение може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал „трайна и дълга емоционална връзка“. При това претенции могат да се предявят не само в случаите оттук нататък, но и при тези, за които не е изтекъл 5-годишният давностен срок.

Според сметки на застрахователи, които изчисляват, че ако браншът трябва да плати за тези случаи, ще трябва да се намерят между 800 млн. и 1.3 млрд. лв. – сума, която липсва в техническите резерви на дружествата. Това ще се отрази драстично на някои от компаниите, при които приходите от „Гражданска отговорност“ формират около и дори над три четвърти от всичките им постъпления. С разширения кръг на лицата, които имат право на компенсация, застраховката би трябвало да скочи до над 400 лв.

Преди около 15 дни излезе и доклад на Комисията за финансов надзор (КФН), според който за най-масовите превозни средства – автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията. Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие.

Това бе капката, която преля чашата и повечето компании вдигнаха цените. Сега остава да видим дали новите цени ще доведат до намаляване на броя на застрахованите автомобили или не. Защото това е един от показателите, който стриктно се следи от Брюксел и последните години страната ни нямаше проблеми. сега обаче е напълно възможно процентът на МПс със задължителната застраховка да слезе под 90 от броя на всички регистрирани у нас.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *