Граждански дела за милиарди заплашват големи банки

Най-големите банки в Лондон и Азия са застрашени от гражданки дела за милиарди, заради спекулации на валутните пазари. Делата ще са последица от постигнатото във връзка с това правно споразумение, пише Financial Times, информира bgonair.bg.

Девет големи банки се съгласиха на споразумение за 2 млрд. долара с хиляди инвеститори, засегнати от валутни манипулации, по съдебно дело в Ню Йорк.Сред тях са такива известни финансови организации като Barclays, Goldman Sachs, HSBC и Royal Bank of Scotland.

Споразумението отваря вратите за завеждане на искове на много по-голям брой дела в Лондон – най-големият център за валутна търговия в света. Това предупреждават юристи, подчертавайки че скандалът с валутните манипулации е далеч от приключване.

Още през есента търговски предприятия, мениджъри на фондове и дори местни власти може да заведат искове в лондонския Върховен съд, коментират работещи по случая адвокати.В допълнение инвеститорите очакват множество дела да бъдат заведени в Хонконг и Сингапур, които също са центрове на мащабни форекс пазари.

Споразумението в САЩ идва месеци след рекордната глоба от 5.6 млрд. долара, наложена на шест банки от регулаторите за манипулиране на валутните пазари с дневен оборот от 5.3 трилиона долара. Адвокати прогнозират, че споразуменията по заведени в Лондон дела може да достигнат до няколко десетки милиарда паунда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *