Граждански организации искат премахване на тавана на пенсиите

Премахване на тавана на пенсиите поискаха граждански организации, обединени в инициативен комитет. Според тях таванът ощетява сериозно хора, работили като миньори, летци, химици, енергетици и други високоплатени професии.

Резултат с изображение за пенсии

Настоява се още от 1 юли 2019 година пенсиите да се актуализират по механизма за преизчисляване на основата на средния осигурителен доход.

През тази година трябва да бъдат изработени и правила за изчисляване и изплащане на пенсиите по втория стълб, т. нар. „втора пенсия“, която ще започнат да получават родените след 1960 година. Гост в студиото на „Денят започва“ по БНТ бе Ивайло Калфин, бивш министър на труда и социалната политика.

Той обясни, че таванът за новите пенсии ще отпадне от следващата година. В момента около 50 000 души са ощетени от тавана, който им намалява пенсията. Следващата година също при прилагане на разпоредбата трябва да се увеличи таванът и тогава биха останали около 30 000 души. Това са хора, които вече са се пенсионирали, информира infostock.bg.

Таванът за осигурителния доход е 2 600 лева и не е актуализиран от първата година каза министър Калфин. По негово мнение минималният осигурителен доход трябва да расте ускорено. Тезата на управляващите е, че така се намаляват данъците на хората с високи доходи. Само че, същевременно тава прави така, че хората с високи доходи плащат по-малко тежест осигурителна, отколкото хората с по-ниски доходи.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *