Грипна епидемия в цяла България

Днес Министерство на здравеопазването обявява Национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности, съобщиха от ведомството.
В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни. МЗ препоръчва ограничаването на обществени мероприятия.
Решениетоза затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво.
Грипната ваканция ще засяга само училищата, а за детските градини ще се решава за всеки случай поотделно, заяви здравният министър Божидар Нанев, цитиран от БТА. Според него не е необходимо на този етап да се затварят висшите учебни заведения, дискотеки и кина в София.
Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват.
Служителите на Летище София, които имат пряк контакт с пътниците, работят със санитарни предпазни маски от 5 ноември. Това съобщиха от пресслужбата на летището. Мярката е превантивна с оглед на грипната ситуация в столицата.
Божидар Нанев увери, че болниците и лекарите в столицата са готови да посрещнат по-голяма грипна вълна. Имало възможност за разкриване на нови легла в лечебните заведения.
Здравният министър обаче не се ангажира кога у нас ще започнат да пристигат първите противогрипни ваксини срещу новия вирус A(H1N1). Зависи какви са наличностите, които ще ни предложат производителите. Повечето страни са заявили и заплатили предварително ваксината, подчерта министърът.
Той посочи, че България се е обърнала към европейския комисар по здравеоапзването и европейски страни, ако имат излишък, да ни го предоставят, преди да бъдат получени заявените по търговски път дози.
Ваксината не се използва масово в Европа, има държави, които са се отказали да я прилагат, отбеляза Нанев. Той посочи, че общо около 12 млн. лв. ще са нужни за антивирусни препарати и ваксина. Най-вероятно за ваксината ще бъдат необходими между 5 и 6 млн. За улесняване на процедурата по доставката й днес сутринта парламентът гласува промени в закона за лекарствените средства.
Във връзка с молба за помощ от Украйна при борбата с грипа България ще осигури медикаменти (антибиотици), консумативи и апаратура на стойност от 250 хил. лева, съобщиха още от министерството. Те ще бъдат предоставени от резерва на ВМА, а МФ ще възстанови стойността им на лечебното заведение. Също така за Украйна ще замине и екип от специалисти, който ще се включи в осъществяваните противоепидемичните мерки. Помощта ще бъде насочена преимуществено към регионите с българско население там. България ще прати и антивирусни препарати специално за посолството ни в Киев.
Най-малко 5712 души в света са починали от свинския грип, обяви СЗО. У нас те от вчера са вече 6.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *