Гръцката криза няма да засегне BG банките

Сложната ситуация около банките в Гърция едва ли ще намери своето отражение в България, смята бившият шеф на ОББ Христос Кацанис.

„По никакъв начин не смятам, че това може да се отрази негативно върху българските дъщерни кредитори на гръцките банки. В България има централна банка (Българска народна банка – бел. ред.), която наблюдава ситуацията много внимателно. Има добро сътрудничество между БНБ и Централната банка на Гърция. Има и добри ръководства на българските банки, които са част от гръцки групи. Не смятам, че ще има особен ефект върху България“, каза той в интервю за Investor.bg.

По думите му банковата система в България работи добре. Според него в страната ни едва ли ще стане нещо извънредно, нещо повече от това, което се случва в останалите части на Европа.

„Целият казус (с гръцкия дълг, б. ред.) бе сгрешен още в началото. Трябваше още в началото да се направи едно преструктуриране на гръцките дългове и те постепенно да започнат да намаляват. Ако това бе сторено през 2009-2010 г., смятам, че Гърция нямаше да има никакви проблеми. По различни причини това не се случи. Кредитите, които бяха предложени на страната, бяха при прекалено неизгодни условия в началото, но след това условията бяха подобрени“, каза още Кацанис.

Според него еврозоната и всичките ѝ структури са направили голяма грешка, може би защото тогава не са имали опит. Официалната безработица в Гърция нарасна до над 25%, а неофициално тя дори е и още по-висока. Младите хора масово напускат страната, защото младежката безработица надхвърля 50%. „Губим най-доброто нещо, което имаме, точно както в България през 90-те години на миналия век“, оплака се още финансистът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *