Гръцката промишленост се активизира

Активността в гръцката промишленост се ускорява през юни, показват данните на Markit, цитирани от гръцката информационна агенция Ana Mpa. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) достигна ниво от 50,5 пункта през миналия месец, спрямо 49,6 през май.

Стойност над 50 пункта на индекса е индикатор за експанзия на сектора, а под това ниво – за свиване. За първи път от август 2016 година Гърция отчита разширяване на промишлеността, допълва агенцията.

В основата на увеличението са повечето нови поръчки, което води и до ръст на заетоста в страната, а компаниите остават оптимисти за увеличаване на продукцията през следващите 12 месеца. От Markit съобщават още, че гръцките производители увеличават работните места за втори пореден месец, посочвайки за основаниеувеличеното търсене.

Отделно проучване пък показва ръст на бизнес доверието в страната. Индексът, следен от Фондацията за икономически и индустриални проучвания (IOBE) достигна до ниво от 94 пункта, спрямо 93,2 пункта през май и 90 пункта през юни 2016 година.

Индустрията в южната ни съседка има положителни очаквания за повече поръчки и търсене. Положителни са нагласите и в сектора на услугите, но в строителството очакванията за наемането на нови служители се влошава. Търговците на дребно очакват по-добри продажби през следващите месеци.

Директорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас обаче внесе в парламента доклад, според който гръцката икономика ще се разшири с 1,6 на сто през 2017 година, пише ERT. Институцията занижава очакванията си заради забавянето на динамиката, породено от дългите преговори около последното споразумение с кредиторите.

По същото време депутатите дискутираха с правителството споразумението с кредиторите по втория преглед на спасителната програма за страната. Изслушването беше поискано от „Неа демократиа“. Опозиционните лидери настояха за оставката на правителството, обвинявайки премиера Алексис Ципрас, че не справя с управлението на икономиката.

„Гърция се нуждае от политическа промяна и нов начин на мислене“, коментира лидерът на „Неа демократиа“ Кириакос Мицотакис и допълни, че „властта е корумпирала“ премиерът Ципрас.

Изборите са единственото решение за Гърция, смятат и в ПАСОК. „Колкото по-бързо, толкова по-добре“, каза лидерът на социалистите Фофи Генимата. „Само силно правителство с широка обществена подкрепа и парламентарно мнозинство може да върне доверието в страната и да направи нужните реформи“, обясни още тя, информира investor.bg.

Премиерът Алексис Ципрас обаче е категоричен – гръцката икономика подобрява своите позиции. Последното споразумение с кредиторите е положително за страната и за първи път има ясни ангажименти относно гръцкия дълг.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *