Гръцките банки зависят все повече от ЕЦБ

Гръцките банки са все по-зависими от финансирането от Европейската централна банка (ЕЦБ). При втората по големина банка в страната – Piraeus, средствата от Евросистемата през четвъртото тримесечие на 2014 г. са се повишили до 8,4 млрд. евро спрямо 4,6 млрд. евро през предходното тримесечие.

Освен това банката изненада с неочаквано голяма загуба.

За трите месеца до края на декември нетната загуба възлиза на 332 млн. евро, обяви финансовата институция, цитирана от Dow Jones Newswire. Загубата наистина е по-ниска от тази през предишното тримесечие, когато бе размер на 1,5 млрд. евро, но е над очакванията на пазара. Отписванията поради лоши кредити възлизат на 519 млн. евро.

При Alpha Bank – четвъртата по големина банка в страната, загубата през последното фискално тримесечие се покачва от 156,9 млн. до 440,2 млн. евро.

След шест години на рецесия и финансова криза банките в страната се стремят да възстановят своите баланси. Въпреки това обаче Piraeus Bank, заедно с тримата други водещи играчи в сектора – Alpha Bank SA, National Bank of Greece и Eurobank Ergasias SA, имат планини от необслужвани кредити. Освен това банките са обременени от отново ескалиращата криза предвид проблемите с ликвидността на Атина.

Трудности за банките представлява и значителното намаляване на спестяванията. Клиентите изтеглят парите си и предвид несигурната ситуация в родината си ги влагат в чужбина. Според банкови представители капиталовото бягство е достигнало пика си около 20 февруари, когато Гърция се постигна споразумение с европейските партньори за разширяването на спасителната програма. През последните дни обаче изтичането на капитал се е увеличило отново, но темпото не е толкова бързо, колкото преди няколко седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *