Гръцките банки може да увеличат четири пъти жилищните заеми до 2015 г.

Преживял тежки времена през последните шест години, гръцкият банкер Теодорос Калантонис споделя пред Bloomberg, че най-накрая вижда съживяването на жилищното кредитиране.

Следващата година „ще бъде повратна точка за гръцкия ипотечен пазар“, прогнозира в офиса си в Атина Калантонис, който е изпълнителен генерален мениджър продукти на дребно и лоши кредити в Alpha Bank A.E. „Хората ще осъзнаят, че цените няма да падат повече, скритото търсене ще продължи да расте и банките ще станат по-активни в рекламирането на нови заеми.”

Окуражени от измъкването на икономиката от рецесията, четирите най-големи банки в Гърция планират да удвоят ипотечното кредитиране тази година и може да го направят отново през 2015 г., казва Калантонис.

Отпуснатите жилищни кредити в страната се сринаха от пика от 15 млрд. евро през 2007 г. до под 250 млн. евро миналата година, казва той. Alpha Bank, четвъртата по големина банка в страната, и конкурентите й разчитат, че нарастването на лошите кредити ще се стабилизира, след като бъде премахнато законодателно ограничение, което пречи на банките да изземат принудително имоти.

През 2010 г., след като Гърция стана първата страна в еврозоната, която получи спасителна помощ, правителството замрази принудителните изземания на жилища с дължима ипотека 200 хил. евро или по-малко. Мярката помогна на хиляди гърци да запазят дома си по време на шестгодишната рецесия, която повиши нивото на безработица в страната до 27% към април.
Още по темата
Гърция отваря пътя на банките да налагат възбрани върху жилища

Впоследствие бяха направени няколко законодателни промени и към януари тази година само длъжниците, които са се обърнали към банките си за преструктуриране на дълговете си, са защитени от отнемане на жилището, обяснява Теодорос Скузос, управляващ партньор в базираната в Атина адвокатска кантора Tax Law Iason Skouzos & Partners.

Промененият закон защитава само първи жилища (основни за собственика) на цена до 200 хил. евро, ако нетният годишен доход на домакинството на кредитополучателя е по-малък от 35 хил. евро. Също така кредитополучателите трябва да отделят най-малко 10% от нетния си месечен доход за погасяване на ипотеката.

Жилищните цени в Атина са нараснали с над 170% от 1997 г. до края на 2008 г. Рецесията свали цените на апартаментите в Гърция с 33,4% между 2008 г. и четвъртото тримесечие на 2013 г.

По думите на Скузос макар и да бъде „болезнено“, банките трябва да отнемат имотите с лоши ипотеки и да ги обявят на търгове, като използват каквито пари получат за тях, за да покрият задълженията. „Това ще доведе до жестоки корекции на цените, но ще положи пътя към съживяване на пазара“, посочи той.

По данни на централната банка миналата година в страната са реализирани 47 561 жилищни продажби. Това е значителен спад спрямо регистрираните 215 148 сделки по време на пика на пазара през 2005 г.

„Отношението на кредитополучателите ще се промени, когато видят, че има светлина в дъното на тунела и ще станат по-склонни да предоговарят”, убеден е Калантонис.

По думите му четирите най-големи банки в Гърция имат за цел да увеличат жилищното кредитиране до общо 500-600 млн. евро тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *