Гръцкият дълг ще се обсъжда от еврозоната

Гръцкият дълг и възможностите за неговото облекчаване ще разглеждат днес финансовите министри от еврозоната, които ще обсъдят и неговото разсрочване във времето на изплащането му.

Темата за гръцкия дълг ще се повдигне само ако е постигнат напредък в контекста на втория преглед програмата за икономически корекции, след последната експертна мисия в Атина през ноември, е записано в дневния ред на еврогрупата. Обещанието за разсрочване на гръцкия дълг гласи, че то може да стане само след приключване на текущия план за реформи и бюджетни икономии.
По време на днешната среща министрите от Белгия, Кипър, Финландия, Италия, Литва, Португалия, Словения и Испания ще дадат обяснения как смятат да коригират бюджетите си, които не отговарят на общите правила за стабилност на единната валута.
Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле заявява, в интервю за вестник „Билд ам Зонтаг“, че Гърция трябва да приложи обещаните икономически реформи, за да запази мястото си в еврозоната.
Германия обяви преди дни, че ще предложи  краткосрочни мерки за облекчаване на дълга на Атина.
Позицията на Международния валутен фонд, който се опитва да влияе на решенията на ръководството на еврозоната е, да се разреши на Гърция да не плаща лихви и дори главница по дълговете към членуващите в нея страни. Визира се един средносрочен период от 15 години – до 2040 година. А периодът, за който Атина ще бъде задължена да изплати всичких спасителни заеми, да се продължи до 2080 годингодина.Сегашната лихвена ставка по кредитите, отпуснати от страните-членки на еврозоната, да се установи за следващия перод от 30-40 години на средно ниво 1,5 на сто, Съгласно предложението на фонда сумите, които ще отделя всяка година Гърция за обслужването на дълга, да не премишават 15 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.
Днес външният министър Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде приет от гръцкия президент Прокопис Павлопулос и ще се срещне с гръцкия си колега Никос Кодзиас. Успоредно с това, гръцки моряци организират протестно шествие в пристанищния град Пирея.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *