Гръцкото правителство предложи да обяви данъчна амнистия

Гръцкото правителство предложи да обяви данъчна амнистия за фондовете нa заможните граждани, имащи сметки в швейцарски банки. Това се съобщава от Reuters ,позовавайки се на вестник Neue Züricher Zeitung. Предлага се още да се въведе единна данъчна ставка от 21% за всички граждани, независимо от доходите.

Правителството очаква по този начин да събере данъци от милиарди евро. Въпреки предприетата инициатива от страна на кабинета, който отчаяно се нуждае от допълнителни средства, трябва да мине и одобрението на предложението от страна на парламента. След това ще бъдат решени и техническите подробности за амнистия с Швейцария, в това число на механизъм за насърчаване на гръцките банки да разкриват доходите на своите клиенти.

По данни на Министерството на финансите на Швейцария, е необходимо да се оцени размерът на притежаваните от гръцки граждани суми по сметки в банките в страната ,а по предварителни изчисления техният размер би могъл да варират в значителни граници, като сумите може да достигнат и до 200 милиарда евро. По този начин банките ще се опитат да се отърват от имиджа на убежище за тези, които търсят да се избегне данъчното облагане. В тази връзка, Швейцария приема от 2018 г. да започне обменът на информация с Европейския съюз относно презграничните сметки.

В момента дълга на Гърция е повече от 300 милиарда евро или 175% от БВП. Според оценката на Международния валутен фонд, на Гърция през следващите три години ще и бъдат необходими 52.0 милиарда евро като нови заеми, както и отписването на част от външния дълг. Поради трудната икономическа ситуация в Гърция на 28 юни, бяха наложени контрол над паричните капитали, банките преустановиха работа си както и фондовата борса. Обемът на валута, които засега може да бъде осребрен от банкомати е 60 евро на карта на ден .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *