Губим здравните си права, ако не отидем на профилактичен преглед

Хората, които не отидат профилактичен преглед тази година, ще загубят здравноосигурителните си права за един месец през следващата година, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Предвижда се също глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване санкцията ще бъде между 100 и 200 лв.
Родители, които не осигуряват задължителните имунизации за децата си, също ще бъдат санкционирани. Ваксините на децата се правят само от личния лекар, според имунизационния календар на страната.
За първи път през 2010 г. децата до 18 години щеимат неограничен достъп до детски специалисти, т.е. личният лекар не може да откаже направление. Досега тази възможност имаха пациенти до 14-годишна възраст.
Всяка болница, която иска да сключи договор с НЗОК за 2010 г., трябва да осигурява денонощна възможност за прием при спешни състояния. Размерът на здравната вноска през 2010 г. е 8 на сто.
Тя се поделя между работодателя и работника в съотношение 60 към 40. Държавата поема вноската за деца, пенсионери, социално слаби.
Правата на хората, които са длъжни сами да се осигуряват, се прекъсват, когато не са внесли повече от три вноски за 36 месеца. Ако задължението за вноските е на работодателя и той не го е изпълнил, служителят ще може да ползва услугите на НЗОК.
Глоба от 2000 до 4000 лв. се предвижда за работодател, който не заплаща вноските за работниците си. За едноличните търговци и юридическите лица е предвидена имуществена санкция от 4000 до 8000 лв.
Самоосигуряващите се, които не са платили здравните си вноски за срок, по-дълъг от три месеца, ще бъдат глобявани от 500 до 1000 лв.
До 1 март т. г. самоосигуряващите се, които не са с редовни здравни вноски, няма да бъдат глобявани при внасянето им.
За всяко посещение при личния си лекар, специалист или зъболекар, здравноосигурените плащат потребителска такса от един процент от минималната работна заплата за страната, или 2.40 лв. Таксата за болничен престой през 2010 г. е 4.80 лв. на ден.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *