Губим 1 млрд. лв. от свитото производство на тютюн

Държавата ни ще губи по 1 милиард лева годишно от свитото производство на тютюн, за сметка на вноса и в интерес на големите фирми, коментира депутатът и областен лидер на БСП в Благоевградско Корнелия Нинова.
„От деня на влизането на този закон, финансовото подпомагане в сектора ще се извършва по правилата на Европейското законодателство и с национални доплащания, но ако Министерски съвет реши да включи сумите в държавния бюджет. Фонд „Тютюн“ се закрива. Неговите активи, пасиви, права и задължения, се прехвърлят към Министерство на земеделието и храните, респективно към ДФ „Земеделие“, обясни Нинова.
„Занапред тютюнопроизводителите трябва да са вписани като земеделски производители, то е под назора на ресорния министър. До този момент те се регистрираха като производители по Закона за тютюна и тютюневите изделия. Отпада възможността окачествяването на реколтата да става по ред, определен в договора от купувача и производителя. Остава старият текст, съгласно който, задължението на фирмите – изкупвачи да платят продукцията в 30-дневен срок. Отпада и досегашната уредба, при която всяка година МС до 31 януари определяше минимални изкупни цени на тютюна по тип, произход и класа“, информира Корнелия Нинова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *