Губим 51 млн. европари за агросектора

Това стана ясно от думите на шефа на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов.
По време на брифинга Порожанов съобщи, че неусвоените по програмата средства са в размер на 51 млн. евро. Те са от бюджет 2010, който се разплаща през 2012 година. Формулата, по която се изплащат средствата по договорите с бенефициентите, е n+2, или две години след определяне на бюджета.
Порожанов обясни, че бюджетът на ДФЗ, определен през 2010 година по Програмата за развитие на селските райони, е на обща стойност 432 млн. евро. Към началото на 2013 година разплатените суми са около 381 млн. евро, следователно неусвоените средства от бюджета са 51 млн. евро или 88% усвояване по програмата. С около толкова ще бъде намален и бюджетът на програмата за следващия програмен период.
Като причина за неусвоените суми шефът на фонд „Земеделие“ посочи Ос 2, която включва агроекологичните и горските мерки или т.нар. „зелени мерки”. По думите му друг проблем е, че програмата е започнала две години по-късно.
Изпълнителният директор на фонда каза още, че през изминалата година са сключени договори с бенефициенти по програмата за развитие на селските райони за около 800 млн. евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *