ГФР и ГДР най-после ще изравнят пенсиите

ГФР – Германската федерална република, и ГДР – Германската демократична република, повече от четвърт век след обединението най-после могат да се похвалят с едно от обещаните тогава неща – стопяване на разликите между пенсиите на Запада и Изтока.  Управляващите в Германия вече се споразумяха за изравняване на пенсиите в двете бивши части на страната.

Управляващата коалиция в Германия постигна споразумение за постепенно повишение на пенсиите на работилите в бившата Източна Германия, за да достигнат те равнището на тези в Западна Германия. Това ще стане в периода 2018-2025 г., сочи меморандум от срещата, цитиран от Ройтерс и БТА. Споразумението бе постигнато на късно снощно заседание на лидерите на консервативния баварски Християнсоциален съюз (ХСС) – сестринската партия на ХДС на канцлерката Ангела Меркел, и на Социалдемократическата партия –  партньор в коалицията.
Пенсионното споразумение идва в период, когато партиите в голямата коалиция начело с Меркел се позиционират за участие в редовните парламентарни избори през септември догодина след серия от поражения, нанесени им от новата антиимигрантската дясна партия „Алтернатива за Германия“, отбелязва Ройтерс.
Коалиционните партии вече заявиха, че не искат да водят предизборната борба с конкуриращи се пенсионни обещания.
Още не е ясно колко ще струва на германския бюджет изравняването на пенсиите в бившите две части на страната. Споразумението включва и съгласие за бързо осъществяване на вече договорената пенсионна реформа.
Спорът за преодоляването на голямата разлика в пенсиите между изтока и запада на Германия се оказваше непреодолим в продължение на много години. Предлагаха се най-различни варианти, но без успех.
Разликите между Запада и Изтока се набиват и днес в очи. Само 20 от 500-те най-богати германци живеят в източната част на страната, като 14 от тях са в западната част на Берлин. А от списъка на най-процъфтяващите градове в Германия само един се намира на изток – Йена, едновремешната гордост на ГДР в областта на оптиката. Разликата в средното благосъстояние също е запазена: на запад парите и имуществото на човек се изчисляват на 153 200 евро, докато на изток са двойно по-малко.
Все пак и Изтокът има с какво да се похвали. Например – с равнището на пенсиите (тъй като в ГДР практически всички са работили и трудовият им стаж е зачетен), а освен това – с броя на яслите и детските градини, който в бившата ГДР е два пъти по-голям, отколкото в старите федерални провинции. Този факт се обяснява отчасти с различния подход към възпитанието на децата на изток и на запад.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *