Гърците недоволни от мерките на ЕС

ЕС обяви опростяването на 50% от гръцкия суверенен дълг, държан от частни инвеститори, което намали с приблизително 100 милиарда евро 360-милиардния дълг на страната. В замяна Гърция трябваше да се съгласи на многогодишен строг мониторингов режим на нейните финанси с перспективата за още мерки за затягане на коланите, предаде БГНЕС.
От анкетираните гърци 58,9% са заявили, че се отнасят отрицателно към взетите решения. Според 23,1% инициативите на ЕС са „по-скоро положителни“, а едва 12,6% се радват на опростяването на част от дълга и смятат това за извънредно положително. Мнозинството от запитаните настояват за сформиране в страната на правителство на националното единство въпреки пълното разминаване на позициите на основните партии.
Управляващата левоцентристка партия ПАСОК, която триумфално дойде на власт преди две години, регистрира рекордно нисък рейтинг: едва 14,7% подкрепа срещу 22,2% за опозиционната десница. ПАСОК запазва мнозинство от три гласа в парламента и при солидарно гласуване на нейните депутати предсрочни парламентарни избори не я заплашват.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *