Гърция да си постави реални цели, твърди МВФ

Гърция да бъде „реалистична“ по отношение на икономическите си цели и за пореден път бе изразена  отдавна съществуващата загриженост, че страната може би ще има нужда от допълнително облекчаване на дълговете.

За това приканиха  задлъжнялата страна от Международният валутен фонд /МВФ/. Иначе МВФ приветства споразумението, постигнато от Атина с Европейския съюз през юни за намаляване на тежестта на държавния дълг през следващите 5 до 10 години, но заяви, че това може да е недостатъчно предвид потенциалната политическа опозиция за по-нататъшни реформи.

Министрите на Еврозоната се съгласиха да удължат падежа с 10 години за основните части от общия дълг на Гърция, планина, която е повече от два пъти по-голяма от годишната икономическа продукция на страната. От своя страна, Гърция се ангажира с първичен бюджетен излишък – без да се отчита изплащането на дългове – от 3,5% от БВП до 2022 г. и 2,2% през 2060 г. със среден икономически растеж от 3% годишно.

По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок за някои заеми.
Пакетът, който бележи края на третата спасителна програма за Гърция, цели да гарантира, че дългът на страната е устойчив и че Атина няма да се отметне от реформите в момент, когато цели да се върне към капиталовите пазари.
След излизането от програмата Атина ще е обект на невиждано досега от европейците наблюдение, много по-стриктно от това, приложено в миналото за Португалия, Кипър и Ирландия.
За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в рамките на три спасителни програми. В замяна гърците бяха задължени да проведат стотици реформи, които често бяха болезнени, за да оздравят публичните си финанси.
Растежът на БВП достигна 1,4 процента през 2017 г. и се очаква увеличение тази година (1,9 процента) и следващата (2,3 процента) Същевременно Гърция бележи вече бюджетен излишък от 0,8 процента, след като имаше дефицит от 15,1 на сто през 2009 година.

Годишният доклад на МВФ за гръцката икономика и устойчивостта на дълга обаче отново оспорва тези „много амбициозни предположения“ и заяви, че те ще бъдат трудни за поддържане в продължение на много години и ще изискват сложни нови съкращения на разходите, включително пенсиите. От МВФ предвиждат, че Гърция може да постигне среден икономически растеж от около 1% и първичен излишък от най-много 1,5% от БВП, което ще бъде около половината от договорените с властите в Eврозоната нива.

Много членове на борда на МВФ „предупредиха, че дългосрочната устойчивост остава несигурна и подчертава необходимостта от реалистични предположения за целите на първичния баланс и прогнозите за растеж“, се казва в изявление. Според настоящата програма с Eврозоната гръцкият дълг се очаква да спадне до 178% от БВП до 2023 г., според оценките на фонда. Гърция в момента дължи на МВФ около 10 милиарда евро, които се очаква да изплатят напълно до 2024 г.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *