Гърция е готова да изкупи гръцките филиали на кипърските банки

„Готови сме да поемем акциите и задълженията на кипърските клонове у нас“, заяви Стурнарас.
Филиалите на кипърските финансови институции, намиращи се в Гърция, са освободени от облагането с данък по депозитите. Припомняме, че до вчера според изискванията спрямо Кипър, депозитите над 100 хиляди евро подлежаха на данъчно облагане с 9,9%, а тези под тази сума – с 6,5%. Днес обаче стана ясно, че депозитите под 20 хиляди евро най-вероятно ще бъдат освободени от данъчно бреме.
Към момента има три кипърски банки с клонове в Гърция – Bank of Cyprus, Hellenic Bank и Cyprus Popular Bank.
Според анонимен източник от сектора, за „поглъщането“ на институциите ще са нужни близо един милиард евро. Общият размер на банковите депозити на кипърските корпорации възлиза на 14,6 милиарда евро (близо 18,9 милиарда долара).
Интересът от гръцка страна е проявен от трите най-водещи банки в страната, както и държавната пощенска банка. Става дума за Alpha Bank, Piraeus Bank, Hellenic Postbank, както и Националната банка на Гърция.
Днес всички банки на острова бяха затворени. Кризата в малката страна се задълбочава все повече и повече. Тя разчита на заем от 10 милиарда евро, предоставен от ЕС, като задължението ѝ е да набере около 5.8 млрд. евро чрез данък върху депозитите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *