Гърция е изправена пред нова икономическа криза

Гърция е изправена пред нова икономическа криза след поредица от грешни ходове от страна на коалиционното правителство на Андонис Самарас, пишеReuters.

Гръцкият премиер направи грешката да се опита да излезе от спасителната програма по-рано. Кръг от неуспешни преговори с тройката международни кредитори –Европейскатацентрална банка, ЕС и Международният валутен фонд, в Париж на 26 ноември миналата година принуди Самарас да вземе дръзкото решение да свика предсрочни избори за президент на Гърция.

Окончателната оценка на кредиторите, която трябваше да е готова през декември, така и не беше направена, защото Атина не изпълни необходимите реформи, страхувайки се да плати политическата им цена.

А предсрочните президентски избори и провалът на кандидатурата на управляващата партия Нова демокрация Ставрос Димас откриха пътя към разпускането на гръцкия парламент.

Стабилната преднина на коалицията на левите сили СИРИЗА причинява голяма загриженост на международните пазари заради опасност от създаване нова криза в еврозоната.

За Самарас неуспешният опит да излезе от спасителната програма по-рано го обезоръжи преди вота. Мълчаливото признание за провал в преговорите накара част от електората да подкрепи СИРИЗА.

Лявата партия придоби популярност, след като обеща да спре мерките за строги икономии и да поиска отписване на дълга от европейските партньори.

В същото време тя твърди, че Гърция ще излезе от еврозоната, ако бъде притисната от кредиторите.

След обявяването на предсрочни избори гръцките акции се сринаха. „Политиката на СИРИЗА е малко вероятно да удовлетвори кредиторите“, коментира Бланка Коленикова, старши анализатор за в IHS Global. „Политическата им програма вероятно ще усложни преговорите на Гърция с кредиторите, като е малко вероятно тя да се приеме добре“.

Междувременно от СИРИЗА обявиха, че ще търсят предоговаряне на условията по държавния дълг на страната

Янис Драгазакис, един от водещите икономисти на крайнолявата партия коментира пред гръцкия в. „Катимерини“: „Ние признаваме, че Гърция е обвързана със споразумение за заем, но ще търсим предоговаряне“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *