Гърция с последeн транш излиза от кризата

Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) уточни днес, че 9,5 милиарда евро от заема ще бъдат използвани за създаването на кешов буфер, който да помогне на Гърция да покрие финансовите си нужди за близо две години. Останалите 5,5 милиарда евро са за изплащане на част от значителния дълг на страната.

По думите на директора на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг, направеното плащане сочи, че „Гърция е изминала дълъг път“ през трите години на спасителната си програма, а „отдадеността и тежката работа на гръцкия народ сега се изплащат“.

В средата на юли Германия се противопостави на незабавното плащане на този последен транш, твърдейки, че Атина не е изпълнила всички изисквания.

Тогава, през юли, месец преди този последен транш,  при среща с гръцкия президент еврокомисарят Пиел Московиси каза, че Гърция вече стои на собствените си крака, оттук нататък ще върви с партньорите си рамо до рамо, но вече като свободна и автономна в решенията си страна. Московиси заяви, че за Гърция важат всички условия, които са в сила и за другите страни от еврозоната. Макар че е предвиден контрол на изпълнението на ангажиментите на гръцката страна, подобен контрол е в сила и за Ирландия, Португалия и Кипър, каза еврокомисарят.  Според него след извършените реформи Гърция трябва да се обърне към инвестициите. Московиси заяви, че без еврото страната би била по-слаба и по-бедна.

За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в рамките на три спасителни програми. В замяна гърците бяха задължени да проведат стотици реформи, които често бяха болезнени, за да оздравят публичните си финанси.
Растежът на БВП достигна 1,4 процента през 2017 г. и се очаква увеличение тази година (1,9 процента) и следващата (2,3 процента) Същевременно Гърция бележи вече бюджетен излишък от 0,8 процента, след като имаше дефицит от 15,1 на сто през 2009 година.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *