Гърция има заеми за 100 милиарда евро

Днес гърците се чувстват несигурни, защото намеренията на Ципрас да овладее нещата не се осъществиха по план. Натискът на кредиторите за подсилване на банковата система и неспособността да се защитят проблемните ипотеки на малки фирми и граждани създадоха това усещане за несигурност и тревога.

Стопираните политики на гръцкото правителство спъна реализирането на повечето търгове за продажба на имоти извзети от банките.  Друг резултат от това е, че просрочените заеми на държавата всъщност продължават да се увеличават. Възможността Гърция да излезе от Европейския Съюз при това състояние на нещата е съвсем реална. След „Брекзит“ може да има и „Грекзит“, но по други причини. Вече повече от шест години Гърция се върти във водевила на дискусиите около евентуално напускане на ЕС.

Съществени негативи от този процес търпи Ципрас и онези протести, които го доведоха в управлението сега започват да се обръщат срещу него. Причината е проста и разбираема – ситуацията в Гърция не се е променила особено от началото на проблемния период на натиск от кредоторите й.

Важен момнет в ситуацията е едно нарастващо по популярност движение в Гърция, което има за цел да спасява проблемни имоти от продажба на търг като защитава собствениците на такива имоти, включително и физически. На фона на тази картина гръцкото правителство продължава да убеждава своите граждани, че проблемните имоти за защитени от подобни действия. Няколко гръцки правителства  работиха в посока на законопроекти, които даваха шанс на длъжници да регистрират основното си жилище за ращита от продажба на търг, ако неговата цена не преминава определен финансов праг.

В Гърция определено се вижда, че натискът на банките е доста силен. Това повиква необходимостта да се създават организации, които да подпомагат поребителите с консултации и съвети. Много гръцки граждани имат нужда включително и от психологическа подкрепа, защото трудно осмислят и приемат проблемите около задлъжняването. Така или иначе, Гърция все още има огромен дълг, който трябва да адресира и да се опита да смекчи негативните последствия за населението от задлъжняването.

 

 

Митко ДИНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *