Гърция и Италия: Пазете еврозоната

 
Междувременно политиците в Гърция отчаяно се опитват да изготвят пакет от мерки за съкращаване на разходите, който е крайно необходим за финансовото оцеляване на страната, припомня AP.
Министър-председателят на Италия Марио Монти се срещна в петък с гръцкия си колега Андонис Самарас в Рим.
Говорителите на Монти съобщиха, че лидерите на двете страни са се обединили около тезата за „абсолютна необходимост“ от предпазване на еврозоната от разпадане, стабилизиране на пазарите и продължаване на процеса за европейска интеграция.
Коалиционното правителство на Самарас все още се опитва да постигне консенсус по мерките за орязване на разходите с 11,5 млрд. евро, за да получи допълнително финансиране, допълва агенцията. Без помощта на кредиторите Гърция ще е принудена да напусне еврозоната.
Кредиторите на Гърция пък си взеха „кратка почивка“ от преговорите с гръцкото правителство. Те изтъкнаха, че до момента е постигнат „добър напредък“ в разговорите с управляващите.
Според източници от финансовото министерство на Гърция заминаването на представителите на Тройката не е лош знак. Въпреки това разбирателството в трипартийната гръцка коалиция става все по-трудно на фона на масовите протести в страната и недоволството на гръцките граждани.
Коалиционните партньори трябва да постигнат съгласие по мерки за икономии на още 1,1 млрд. евро, като се обсъжда повишаване на пенсионната възраст от 65 на 67 години, пише още AP.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *