Гърция и кредиторите пак се разминаха

Гърците извадиха свойплан за реформи срещу дълг, докато международните кредитори се споразумяха за друг. И от двете страни на преговорите настроението е ултимативно.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас днес ще посети Брюксел по покана на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според гръцки източници Ципрас ще обсъди с Юнкер предложения на правителството на Гърция за сделка с кредиторите.

Днес ще се проведе и заседание на Европейската работна група, но гръцкият вариант на договора, предоставен вчера от Атина, не отговаря на изискванията на кредиторите, съобщиха гръцки медии.

В същото време тройката – Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд се споразумяха да предложат споразумение на Гърция, за да бъде сложат край на гръцката драма.

И двете предложения са от типа пари срещу реформи и имат за цел да правителството в Атина да получи финансова помощ, преди да стане неплатежоспособно. Разликите между позициите на Гърция и кредиторите са в спецификата на реформите.

Предложението на кредиторите „покрива всички ключови политически сфери и е резултат от преговорите през последните месеци. То ще бъде обсъдено днес с гръцкия премиер Ципрас“, коментира високопоставен източник от ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *