Гърция и Русия плашат инвеститорите, еврото пада

Европейските индекси падат под натиска на ситуацията в Русия и поевтиняването на петрола на международните пазари.

Инвеститорите обръщат малко внимание на фундаменталните новини. Днес Евростат потвърди данни за инфлацията в еврозоната, която се забавя през ноември до най-ниското си ниво за последните години. Потребителските цени падат с 0.2% на месечна и се покачват с едва 0.3% на годишна база.

Във Великобритания беше отчетено изненадващо голямо понижение на броя на безработните с 26 900 през ноември.

Междувременно протоколът от последното заседание за определяне на паричната политика на Банката на Англия показа, че 2-ма от членовете на борда отново са гласували за повишаване на лихвените нива. Освен това според банкерите поевтиняването на петрола ще окаже подкрепа на растежа на британската икономика.

Във фокуса на вниманието на инвеститорите днес обаче са плановете на Европейският съюз да затегне санкциите срещу Русия. Новите мерки ще са насочени срещу разработването на находища на нефт и газ в района на Черно Море. Очаква се те да бъдат обявени официално на срещата на Европейския съвет в Брюксел в петък. САЩ също подготвят нов пакет от санкции срещу Русия.

Другото голямо притеснение на фондовите пазари е свързано с Гърция. Днес гръцкият парламент ще гласува за президент. Ако такъв не бъде избран, правителството ще трябва да подаде оставка и през януари ще се проведат нови парламентарни избори, които вероятно ще бъдат спечелени от крайната левица – СИРИЗА, изправяйки еврозоната през опасността от излизане на Гърция от валутния съюз.

Така FTSE 100 пада с 0.74%, до 6 291 пункта. В Германия DAX губи 0.65%, до 9 507 пункта. А френският индекс на сините чипове CAC 40 се понижава до 0.52%, до 4 077 пункта.

От началото на месеца глобалните фондови пазари са загубили 2.7 трилиона долара от капитализацията си.

Днес в Азия инвеститорите прибираха печалби. В Токио Nikkei 225 се покачи с 0.39%, до 16 820 пункта. В Хонконг Hang Seng падна с 0.37%, до 22 586 пункта, а основният фондов индекс в Шанхай скочи с 1.31%, до 3 061 пункта.

Вчера в САЩ акциите бяха подложени на разпродажби. S&P 500 отстъпи с 0.84%, до 1 973 пункта. Днес във фокуса в Ню Йорк е заседанието на Федералната комисия за отворени пазари, която вероятно ще запази без промяна паричната политика на Фед.

Еврото е под натиск, след като вчера получи силна подкрепа от атаката срещу руската рубла. Днес единната валута поевтинява с 0.44%, до 1.2457 долара. Доларовият индекс DXY се покачва с 0.14%, до 88.25. Рублата поскъпва с 3.60%, до 65.4711 USD/RUB, в резултат на решителна интервенция на руската държава на валутните пазари.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент с доставка през февруари поевтиняват с 1.30%, до 59.23 долара за барел. А цената на златото се покачва с 0.17%, до 1 199.02 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *